2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Gálik Zoltán: Évszázadok óta nem volt ilyenre példa

Hír TV

2019. március 26., kedd 20:45, frissítve: kedd 21:27

Miközben az EU csúcson döntés született a brexit dátumának elhalasztásáról, a londoni alsóház megszavazott egy módosító indítványt, amelynek alapján a képviselők saját kezdeményezésükre szavazhatnak a kilépés alternatíváiról. Ez lesz a megoldás a patt helyzetre? Gálik Zoltán külügyi szakértő volt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Földi-Kovács Andrea vendége.

„Ez olyan alkotmányos-jogi helyzetet teremt a parlamentben, amire évtizedek, vagy évszázadok óta nem volt példa, hiszen a kormány az, aki a törvényeket, aki a napirendet meghatározza a parlamentben, és most a parlament arról döntött, hogy a saját véleményét szeretné hallani” – mutatott rá a szakértő.

Gálik Zoltán emlékeztetett, egy szabad szavazás lehetőségét teszi a képviselők számára lehetővé, de fontos, hogy a kormány ha nem akarja, akkor nem veszi figyelembe.

A folyamatnak az eredménye szempontjából még mindig Theresa May kezében van a kezdeményezés lehetősége: ha akarja, beviszi egy harmadik szavazásra is ezt a javaslatot, és megpróbálja átvinni, akkor megállapodással lépnek ki, de az is elképzelhető, hogy megállapodás nélkül engedi az Egyesült-Királyságot kiesni, a parlament akarata ellenére. „Már 15 alkalom volt arra, hogy May belebukjon ebbe az egészbe” – szögezte le.