2021. április 20.,
kedd, Tivadar napja

Fürjes Balázs: Tegyen rendet az átláthatatlan buszbérlés ügyében a főpolgármester

Hír TV

2020. december 1., kedd 13:03

Ne a fantomokkal hadakozzon a Ligetben, hanem tegyen rendet az átláthatatlan buszbeszerzés ügyében – erre szólította fel a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a főpolgármestert.

Budapest Önkormányzata egy olyan céggel szerződött buszok bérlésére, akinek vezetője ismeretlen, nincsenek alkalmazottai, se referenciája

– erről beszélt Híradónknak a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. Fürjes Balázs szerint ez egy átláthatatlan ügy.

Az államtitkár hozzátette: a buszok leszállítására kiírt határidő lejárt. Fürjes Balázs szerint sok gyanúra ad okot, hogy buszonként naponta tízezer forint kötbért kell fizetni a cégnek azért, mert nem szállította le a járműveket, viszont, ha leszállítja, több száz millió forintot zsebel be az önkormányzattól

A Fővárosi Önkormányzat munkáját korábban a Lánchíd-tender kapcsán segítő Transparency International szerint a fő kérdés, hogy a nyertes ajánlattevő igazolta-e az eljárás során, hogy ki a cég tényleges tulajdonosa.

A BKV buszbérlési közbeszerzését egy olyan cég nyerte, amely több szálon kötődik Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes korábbi élettársához, Leisztinger Tamáshoz.

A pályázó cég ráadásul még egy év szakmai tapasztalatot sem tudhat maga mögött, hiszen idén május 11-én alapították, pontosan hét nappal azelőtt, hogy lejárt volna a BKV tenderének ajánlattételi határideje.

A Hír TV Informátor című műsorának stábja korábban megtalálta azokat a buszokat, amikkel a Leisztinger Tamáshoz köthető cég elnyerte a 340 millió forintos tendert. A székesfehérvári telephelyről azonban egy kivételével a buszokat eltűntek. 

A Fővárosi önkormányzattól szerettük volna megtudni, lezárult-e már a BKV Felügyelőbizottságának vizsgálata, és ha igen, milyen eredménnyel.

Budapest korrupciómentességéért is felelős főpolgármester-helyettese azonban kérdésünkre nem válaszolt, csupán annyit közölt, idézem: "A területért felelős főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata a hír napvilágra kerülését követő 24 órán belül utasította a BKV Felügyelőbizottságának elnökét, hogy vizsgálja ki az ügyet."

 

Hír TV