2020. július 6.,
hétfő, Csaba napja

Fülöp Attila: Több támogatást kapnak a fogyatékosokat gondozó családok

Hír TV

2019. január 31., csütörtök 18:43, frissítve: csütörtök 19:50

Az ápolási díj idei 15 százalékos emelésével és a bruttó 100 ezer forint összegű gyermekek otthongondozási díjának januári bevezetésével minden arra jogosult család több támogatást kap – jelentette be Fülöp Attila, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Fülöp Attila hangoztatta, a kormány egyértelmű, világos és elkötelezett döntést hozott tavaly év végén arról, hogy több támogatást kapjanak azok, akik nehéz fizikai és lelki terhet vállalva otthonukban gondozzák súlyosan fogyatékos hozzátartozóikat. Elmondta vannak, akik a fogyatékossággal élők ügyét politikai haszonszerzésre használják fel. Azt nyilatkozta, ezek az emberek kifejezetten ártanak a fogyatékos ügynek.

„2019-ben mindenki magasabb összegű juttatásban fog részesülni – nyilatkozta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. – Ráadásul ezért az összegért nem kellett jelentkezni, hanem ’19 januárjától egy automatikus átsorolással mindenki a megfelelő kategóriába fog idén sorolódni. A másik, hogy ennek keretében bevezetésre került a gyermekek otthongondozási díja, ugye ez egy kiemelt támogatási kategória. A tisztánlátás érdekében, itt a gyermek mindenkire vonatkozik. Nem csak kiskorú gyermekre, hanem nagykorúra is. Tehát ahol az ellátott, az otthon gondozott az egy gyermek, ez a viszony áll fönn, akkor ők 100 ezer forint juttatásra lesznek jogosultak.”