2022. 08. 13. Szombat Ipoly napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Kémek a porfészekben - Rimmer Gábor története 11:05

Belföld

Fordulópont jöhet Gyárfás Tamás perében

Kétszer is bíróságra megy a héten Gyárfás Tamás, a tét nem kisebb, mint hogy az ismert hangfelvételek nyomán kiderülnek-e új dolgok Fenyő János meggyilkolásáról. Kérdés, hogy a felvételek bizonyítják-e Portik állítását, miszerint ő csak meg akarta zsarolni a médiaproducert.

  • Fordulópont jöhet Gyárfás Tamás perében

A Fenyő János meggyilkoltatásával vádolt Gyárfás Tamásnak ez a hét fordulópont jelenthet, miután kétszer is bíróságra megy, ahol lejátsszák a Portik Tamás és közte zajlott beszélgetések hangfelvételeit. Kérdés, a felvételek bizonyítják-e Portik állítását, miszerint ő – megbízásból – csak csőbe akarta húzni a médiaproducert.

A legutóbbi, februári tárgyaláson a pandémia miatt az optimális időpontra, április 20-ra tűzték ki a Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkoltatása miatt zajló pert, így nem kellett halasztani. Kedden és csütörtökön várhatóan zárt távközlési rendszeren keresztül vesz részt a tárgyaláson biztonsági okokból Portik Tamás, akit a büntetés-végrehajtás egyik meg nem nevezett intézetéből kapcsolják majd a Fővárosi törvényszék tárgyalótermébe.

 
Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Fotó: Kurucz Árpád
 

 

Portik Tamás meglepőt húzott a februári tárgyaláson a Fenyő-gyilkosság miatt ellene és Gyárfás Tamás ellen felbujtóként zajló tárgyaláson, amikor Gyárfás és Princz Gábor csőbe húzásáról beszélt. A perben Gyárfást azzal vádolják, hogy megbízta Tasnádi Pétert, ölesse meg üzleti ellenlábasát, Fenyő Jánost. Tasnádi elvállalta, de nem teljesítette a megbízást, ezért Gyárfás felbujtotta Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyőt. Portik aztán Jozef Roháč–csal lelövette a médiamogult 1998. február 11-én a Margit utca és Margit körút sarkánál.

Portik azonban Gyárfás számára rendkívül kedvezően azzal hozakodott elő, hogy bűnözői mentora, néhai Drobilich Gábor és a „rendőrök” bízták meg azzal, hogy titokban vegye fel a Gyárfással és a néhai Princz Gáborral folytatott beszélgetéseit, amelyek során mondassa ki velük, hogy közük volt Fenyő János meggyilkolásához. A felvétellel aztán a médiaproducer-sportvezető és a bankár egyaránt zsarolható lett volna.

A közelmúltban elhunyt Drobilich a Kádár-rendszer idején egyik tagja volt a „négy páncélos”-ként ismert kasszafúró négyesnek; ők voltak a legjobbak a szakmában. Portikot a börtönben karolta fel, és az olajozás zászlóshajójába, az Energol Rt.-be is bevitte marketingigazgatónak.

Kedden a vádhatóság első számú bizonyítékának mondható, Gyárfás és Portik között zajlott, utóbbi által titokban rögzített hangfelvételeket tervez lejátszatni Póta Péter bíró. Eddig csak a felvételek Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hangszakértői által leírt, papíralapú bizonyítékai szerepeltek a bizonyítási eljárásban.

Konkrétan a nyelvészeti szakértő és a hangtechnikusok által zajoktól kitisztított, felerősített hanganyagot hallgatják meg és értelmezik az elhangzottakat, majd kérdéseket intézhet a bíró, a vád és a védelem is a vádlottakhoz, valamint a szakértőkhöz. A Portik által felvett szövegekkel kapcsolatos szakértői jelentésben külön kitérnek majd arra, hogy a felek – Gyárfás és Portik – manipulációs szándékkal léptek-e fel a beszélgetések során, valamint a bűnügyi nyelvészeti szakértő szerint beazonosítható lesz, hogy Gyárfás Tamás mely szövegrészeknél beszélt ironikusan, szarkasztikusan, cinikusan. Gyárfás védekezése szerint ugyanis a jelenlegi leiratokban sok helyen nem érzékeltették eléggé a hangsúlyt, hogy egyes helyeken, ahol látszólag elismer bizonyos cselekményeket, átvitt értelemben beszélt. Gyárfás Tamás védekezésként folyamatosan azt hangoztatja: bár Portik Tamás ki akarta mondatni vele, hogy köze van a Fenyő-ügyhöz, ám ő ezt soha nem mondta ki, mint ahogy megbízást sem adott semmire Portiknak.

A hangfelvételek kapcsán fontos lehet még a későbbiekben, hogy Portik milyen más beszélgetéseket folytatott Drobilich Gábor megbízásából. Felkereste-e Prinz Gábort és másokat is, akiket ugyanezzel – Fenyő János meggyilkolásával – kapcsolatban akart beismerő vallomásra bírni, hogy később esetleg előnye származzon a felvételek elkészítéséből.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!