2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Belföld

Fontos szerződést szignózott a Pécsi Tudományegyetem

Az országban elsőként a Pécsi Tudományegyetem és a Honvédelmi Minisztérium írta alá azt a szerződést, mely szerint a két fél minden olyan téren együttműködik, mely az oktatást, a kutatást és a tudományos innovációt szolgálja. Az ünnepségen a tartalékos szolgálatot vállaló hallgatók is letették esküjüket.

  • Fontos szerződést szignózott a Pécsi Tudományegyetem

64 alapkiképzésen átesett egyetemista tett esküt. A hallgatók mostantól önkéntes területvédelmi tartalékos katonák lettek. Valamennyien, az egyetem különböző karain tanulnak, emellett vállalták a kiképzést. „Indítottak egy kurzust, honvédelmi alapismeretek néven futott. Nagyon sok kredit járt érte, úgy hogy jelentkeztünk, és ott nagyon megtetszett, és amikor a gyakorlati lehetőséget felkínálták, akkor pár barátnőnkkel jelentkeztünk” – mondta egy őrvezető másodéves egyetemi hallgató, Márki Anna.

Szerződésüket tavasszal írták alá, azóta elméleti és fizikai kiképzést kaptak. Pécs az első olyan campus, ahol az esküt is letették, de az ország valamennyi egyetemén folynak hasonló kurzusok.

„Higgyék el, hogy önök transzformálódnak, önök megváltoznak olyankor, amikor egy méltóságteljes, komoly szervezet egyenruháját húzzák magukra. Azt hiszem, hogy ezzel együtt hitet tesznek amellett is, hogy szellemi és fizikai felkészültségükkel híven fogják szolgálni közösségünket” – mondta Gábriel Róbert,  a Pécsi Tudományegyetem általános, tudományos és innovációs rektor helyettese.

Az ünnepségen a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára azt mondta, tiszteli azokat a fiatalokat, akik tanulmányaik mellett a haza szolgálatát is vállalják. „Jóleső és büszkeséggel teli érzés látni ezeket a fiatalokat, akik a Magyar Honvédség újonnan esküt tett tartalékos katonáiként itt állnak önök előtt. Ezek a fiatalok a magyar nemzeti tudás gyarapítása, a tudományos és a társadalmi fejlődés elősegítése mellett úttörő szerepet vállaltak a megújuló, fejlődő magyar honvédség életében, és ez által a haza, és az otthon védelmében, szolgálatában is” – emlékeztetett Szabó István.

Az eskütétel mellett az egyetem és a Honvédelmi Minisztérium egy szerződést is aláírt. Ezután többek között az oktatás a kutatás és a tudományos innováció terén működnek együtt. Ennek része lesz például a migrációs egészségügy, valamint a közegészség és járványtan.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!