2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Ottó 19:30

Belföld

Fontos szavazás a magyar kisebbségek szempontjából

Kisebbségi nemzeti tanácsokat választanak vasárnap Szerbiában. Ezek azok a testületek, amiken keresztül a délvidéki magyarok az autonómiához való jogukat gyakorolhatják. A nemzeti tanácsok a kulturális, nyelvhasználati és oktatási ügyekkel foglalkoznak. Összesen tizenhét kisebbségnek van ilyen testülete. Szerbiában 1,2 millió ember tartozik valamilyen kisebbséghez, közülük 250 ezer magyar. Az előrejelzés szerint a részvétel 50 százalék körül lesz.

Egyszerre választ vezetőket Szerbia mind a 17 kisebbsége. 1,2 millió ember szavazhat. A nemzeti tanácsok a kulturális, nyelvhasználati és oktatási ügyekkel foglalkoznak. „Nagyon fontosnak tartom a magyar nemzeti tanácsot mint intézményt, mert ha valaki tehet valamit a magyarokért, az az MNT. Az elmúlt négy év is bebizonyította, hogy erre nagy szüksége van a helyi magyarságnak, mert sokat tettek az oktatás a kultúra és más létfontosságú területeken” – mondta egy vajdasági magyar.

Szerbiában hozzávetőleg negyedmillió magyar él, közülük 137 ezren regisztráltak előzőleg a szavazásra.

A magyarok négy rivális szervezet közül választhatnak. A legutóbbi, négy évvel ezelőtti választáson a legtöbb voksot a Fidesszel szövetséges Vajdasági Magyar Szövetség kapta. Rajtuk kívül indul a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Szociáldemokrata Liga és Másként a Magyarságunkért nevű szervezet listája. „Arra készülünk, én személy szerint azt várom, hogy legalább a négy évvel ezelőtti eredményt megismételjük, és remélem, sokan mennek szavazni, ez nem a nemzeti tanács miatt fontos, hanem a Vajdasági Magyar Szövetség politizálásának a legitimitása szempontjából” – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.


A szavazás végeredményét csütörtökön hozzák nyilvánosságra a szerb hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!