Rendkívül lelkesek a dolgozók és a vendégek is – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Semsei Rudolf a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa. – Négy éttermünk kerthelyiségét tudtuk megnyitni az óvintézkedések teljes körű betartása mellett. Ennek jegyében szellősebben helyeztük el az asztalokat és folyamatosan fertőtlenítünk – tette hozzá.
Az elmúlt időszakban rendszeres volt az elvitelre történő rendelés, így az árukészlet folyamatosan frissült, ezért nem okozott terhet a nyitás megtervezése
– válaszolta Semsei a felmerülő többletköltségekkel kapcsolatos kérdésre. A fertőtlenítés, valamint a takarító személyzet alkalmazása jelentett plusz kiadást – folytatta.
Hasonlóan vélekedett Berkes Gyula, a Biarritz Étterem tulajdonosa is. Meglátása szerint azok, akik az elmúlt hónapok során éltek a házhozszállítás lehetőségével, könnyebb helyzetből indultak. Berkes kiemelte: a novembertől áprilisig tartó lezárás alatt tovább folytatták tevékenységüket, így fel voltak készülve a vendégek fogadására.
Mint ismert: tegnaptól, négymillió beoltott után a vendéglátóhelyek a zárt részeken is fogadhatják azokat, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek. Érdeklődésünkre mindkét étterem-tulajdonos közölte: egyetértenek a kormány döntésével és fontosnak tartják az előírások betartását, ezért udvariasan arra kérik a vendégeiket, működjenek együtt.
– Most, hogy megnyithattuk a belső tereket, megkezdtük a védettségi igazolványok ellenőrzését. Kaptunk emiatt negatív támadásokat a közösségi médiában, azonban a törzsvendégeink támogatnak minket – osztotta meg tapasztalatait Semsei Rudolf.
A szabályozás kapcsán Berkes Gyula elmondta: – A kormány jól gondolkodik a intézkedéseket illetően. Az étterem-tulajdonos hozzátette: Németországban is hasonló döntés született.
Az elmúlt napokban több olyan véleménnyel is lehetett találkozni, hogy egyes éttermek inkább nem nyitják meg belső tereiket, ezzel elkerülve a vendégek diszkriminációját. Erről a magatartásról Berkes Gyula kifejtette: nem ért egyet a renitensekkel, mivel ez a vendégek elvesztésével és bevételkieséssel jár.
Ugyanilyen véleményen van Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke is. A testületi vezető hozzátette: azt sem támogatják, hogy valaki egy rendelet ellen cselekedjen és azzal több százezres bírságot kockáztasson, mivel az nem logikus üzleti magatartás.
A hétvégi, utcabálokat idéző képsorokkal összefüggésben a szervezet vezetője közölte: a vendégeknek is felelősségteljesen kell viselkedniük; ha túl nagy a tömeg és nem tartják be a védekezési szabályokat, azzal önmagukat és másokat is veszélybe sodorhatnak – reagált Kovács László.
Az újraindulás jelentette kihívásokkal kapcsolatban a testület elnöke közölte: egy-két helyen tapasztaltak minimális fennakadásokat, de összességében jól teljesített a beszállítói háttér, így időben sikerült feltölteni az árukészleteket.
Azzal kapcsolatban, hogy folynak-e tárgyalások az ágazat képviselői és a kormány között, Kovács László rögzítette: – Folyamatosak az egyeztetések annak érdekében, hogy javuljanak a vendéglátóipari szektor kilátásai a jövőre nézve.
– A reprezentációs adó elengedése jelentené az egyik legnagyobb könnyebbséget, mivel a bér jellegű terhek kifizetése nagy nehézséget okoz a munkáltatóknak. Ezen felül egy egyszeri, vissza nem térítendő juttatás terve is szerepel a javaslatok között – számolt be az ipartestület vezetője.
A támogatások szükségességével kapcsolatban a szervezet elnöke úgy fogalmazott; a cégek megsegítése azért fontos, mert így lehet újra rentábilissá tenni az üzemeltetést. – Ezzel mindenki jól járna, hiszen növekedhetne a foglalkoztatottság, amivel az állam plusz adóbevételekhez juthatna – ismertette a szakmai szövetség elnöke. – Reményeink szerint hamarosan megindulhat a bel- és külföldi turizmus, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő számú munkaerő, hogy a vendégek újra a megszokott módon és színvonal mellett élvezhessék a vendéglátóipar szolgáltatásait – zárta gondolatait Kovács László.
A képek forrása: Magyar Nemzet