2019. december 15.,
vasárnap, Valér napja

Fónagy: A gazdasági helyzet lehetővé teszi, hogy a hitelesek visszakaphassák ingatlanjukat

Hír TV

2018. december 4., kedd 20:07, frissítve: kedd 22:08

Visszavásárolhatják a bedőlt devizahitelesek a Nemzeti Eszközkezelőnek felajánlott ingatlanjaikat. Fónagy János, nemzeti vagyonért felelős államtitkár a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta: az elmúlt 7 évben 36 ezer ingatlan került az eszközkezelőhöz, a visszavásárlási lehetőség pedig eddig is élt, de egy törvénytervezettel most ezt még jobban elősegítenék.

Kedvezményesen vásárolhatják vissza ingatlanjaikat a Nemzeti Eszközkezelőtől a bedőlt hitelesek – erősítette meg Fónagy János a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A nemzeti vagyonért felelős államtitkár emlékeztetett: ez a lehetőség eddig is fennállt a hitelesek számára, ez elmúlt éveben 1400-1500-an éltek is ezzel.

„Most jutott el oda a kormány, hogy a gazdasági helyzetnek köszönhetően lehetőséget biztosítson a hitelesek számára ingatlanjaik visszavásárlására” – mondta.

Az elmúlt 7 évben 36 ezer ingatlant vett át az eszközkezelő. Ezeket most kedvezményesen – az ingatlan helyétől függően 15-25-35 százalékos kedvezménnyel – vásárolhatják vissza a bedőlt hitelesek.

Fónagy János hangsúlyozta: egyösszegű visszavásárlás esetén a adás-vétel összege megegyezik azzal az összeggel, amennyiért az Eszközkezelő átvette az ingatlant a hitelestől.

Azoknak, akik nem tudják egy összegben visszavásárolni ingatlanjukat, maximum 30 éves futamidejű részletfizetésre van lehetőségük, a törlesztő pedig nem haladhatja meg azt az összeget, amit eddig bérleti díjként fizettek.

A törvényt várhatóan jövőhéten fogadja el az Országgyűlés.