2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Belföld

Folytatódott a vita az alaptörvényről

A tavaly hatályba lépett alaptörvény negyedik módosításának általános vitájával folyatódott az Országgyűlés mai ülése. A változtatásra azért van szükség mert korábban az Alkotmánybíróság (Ab) az alaptörvény több átmeneti rendelkezését megsemmisítette. A kormánypártok a módosításokkal teremtenék meg a hallgatói szerződések feltételét is.

A Hallgatói Hálózat (HaHa) tagjai hétfőn este ismét a hallgatói szerződések miatt vonultak az utcára. A diákok egy része elutasítja a szerződés alaptörvénybe foglalását. Az Ab-nek e szabállyal szemben tartalmi kifogása nem volt, kizárólag formai kifogások miatt állapított meg alkotmányellenességet.

Az alaptörvény módosításáról szóló vita expozéjában ezzel indokolta a fideszes Gulyás Gergely, hogy a kormánypártok az alaptörvényben rögzítik, hogy a felsőoktatási tanulmányok törvényi feltétele a munkavállalás.

„Társadalmi szolidaritásról nem lehet beszélni akkor, ha a közpénzben fizetett felsőoktatásban ingyenesen részt vevő hallgatók elhagyják az országot anélkül, hogy valaha visszatérnének” – fogalmazott a képviselő. Hozzátette: az, hogy a diploma megszerzését követő 20 évből 10 évet itthon kell dolgozni, még a huzamosabb külföldi tartózkodást sem zárja ki.

A család és a házasság alkotmányos védelméről Gulyás azt mondta: a kormánypártok elképzelései nem változtak. Szerintük a házasság férfi és nő között jöhet létre, a szülő-gyermek viszony pedig a család alapja. A szocialisták ezt is elfogadhatatlannak tarják.

Az MSZP korábban nem vett részt az alaptörvény megalkotásában, a vitát ezután is bojkottálják, a képviselők kivonultak az ülésteremből. „A demokratikus ellenzék egyetlen frakciójaként nem látjuk értelmét a további vitának” – fogalmazott Bárándy Gergely.

A kommunizmus bűneinek elítéléséről szóló nyilatkozat is az alaptörvénybe kerül, ám a normaszöveg nem tartalmazza majd az MSZP nevét. A Jobbik szigorítana, a radikális párt csökkentené az MSZP állami támogatását, illetve jóvátételt is fizettetne velük.

„A Magyar Szocialista Munkáspárt vagyonát egy tollvonással, egy jogi trükkel a MSZP vagyonaként tüntették fel és ezzel a mai napig hitelt érdemlően nem számoltak el” – fejtette ki Gaudi-Nagy Tamás.

Az alkotmánymódosításban szerepel még, hogy az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodási rendjét a kormány határozza meg és hogy a hajléktalanoknak megtilthatják az önkormányzatok, hogy az utcán éljenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!