2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

Folyamatos az eredmények nemzetközi megosztása

A kormány mindent megtesz, hogy a kutatáshoz szükséges termékek minél hamarabb a laboratóriumba kerülhessenek - olvasható a Magyar Hírlapban.

  • Folyamatos az eredmények nemzetközi megosztása

Rövid idő alatt óriási pénzügyi források szabadultak föl a koronavírus kutatására – mondta lapunknak Kis Zoltán virológus. A kórokozót idehaza elsőként izoláló szakember kifejtette, a kutatást segítő reagensekből sokféle kapható a piacon, bár a jelenlegi helyzetben minden termékből hiány van. – mondta el a lapnak Kis Zoltán virológus. A kórokozót idehaza elsőként izoláló szakember kifejtette, a kutatást segítő reagensekből sokféle kapható a piacon, bár a jelenlegi helyzetben minden termékből hiány van.

Az elmúlt pár hét alatt több vizsgálatot végeztünk, mint máskor fél esztendő alatt

– közölte Kis Zoltán virológus a Magyar Hírlappal.

A szakember – aki a csapatával együtt elsőként izolálta idehaza a koronavírus kórokozóját – kijelentette, fel kell készülni arra, hogy a vírus hosszú ideig velünk lesz. A kutatás ugyanakkor hatalmas erővel folyik, a munkára óriási­ összegeket koncentrálnak az egyes államok. Beszélt arról is, az elért eredmények nemzetközi megosztása folyamatos, és ez sokat segíthet a koronavírus legyőzésében.

Súlyos hiány van Európában azokból a reagensekből, amelyekkel a virológus szakemberek dolgoznak – tette hozzá Kis Zoltán. Elmondta, a piacon természetesen most is sokféle üzem sokféle termékét kínálják a laboratóriumoknak, ám ők csak a már bevált anyagokat alkalmazzák. Mindennek az az oka, hogy ilyen kiélezett helyzetben semmiképpen nem lenne tanácsos ismeretlen reagenseket bevonni a kísérletekbe.

Megnyugtató, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy ezek a termékek minél hamarabb a laboratóriumba kerülhessenek

– fűzte hozzá a kutató.

A vizsgálatokat és a teszteket semmiképpen nem lehet megkerülni, de a folyamat bizonyos mértékig felgyorsítható – mondta a gyógyszer előállításának várható idejét firtató kérdésünkre. Leszögezte, ha bárhol a világon sikerrel is járnak, akkor sem lehet egy évnél előbb számítani a vakcinára.

A vírusnak egyébként nem az az alapvető célja, hogy elpusztítsa az embert, sokkal inkább az, hogy minél több embert fertőzzön meg.

Nem hagyatkozhatunk arra, hogy a nyár majd megoldja a problémáinkat, azaz gőzerővel folytatni kell a kutatásokat és betartani a közösség érdekében hozott szigorú intézkedéseket - hangsúlyozta Kis Zoltán virológus.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!