2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Földesi-Szabó a pénzek visszaosztásáról is vallott a Célpontnak

A titkosszolgálattól tudott az ellene folyó nyomozásról az elítélt Földesi-Szabó László. Az Egymásért alapítvány egykori vezetője a pénzek visszaosztásáról is vallott.

Rendszeresen tájékoztatta az érintetteket az Egymásért-ügyben indult nyomozásról a titkosszolgálat akkori vezetője, Galambos Lajos – erről az ügyben már jogerősen hat év börtönre ítélt Földesi-Szabó László nyilatkozott a Célpont című műsorunknak adott exkluzív interjúban.

2004-ben egy ismert rendőrségi besúgóval, Jakubinyi Róberttel alapította Földesi-Szabó az Egymásért alapítványt, amelynek már a bejegyzésében is a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetői segítettek. Ekkor tárgyaltak először Földesiék a titkosszolgálatot irányító Galambos Lajossal.

„Felmerült egy alkalommal annak a lehetősége, talán 2005-ben volt ez, nyáron, hogy egy harmadik országbeli cég nagyobb mennyiségű tartós élelmiszert, tehát konzerveket tudna adományozni az alapítványunknak – fogalmazott Földesi-Szabó. – Úgy gondoltuk, hogy mindenképpen elfogadjuk, hiszen egyrészt az addigi tapasztalatunk alapján is nagyon sok a rászoruló. Később aztán kidolgozásra került annak a metodikája, hogy ezeket a konzerveket hogy lehet eladni, hiszen mondjuk 86 babkonzervvel elég nehéz karitatívkodni, viszont az érte kapott pénzzel lényegesen egyszerűbb.” Mint azt a Célpontnak elárulta az egykori rendőrtiszt, ennek a metodikáját – az elfogadásét és a későbbi eladásét is – a Nemzetbiztonsági Hivatal jogászai dolgozták ki.

A hivatal jogásza Simon Ibolya volt, akit Galambos mutatott be Földesiéknek. Az alapítványhoz alig két év alatt több mint egymilliárd forint folyt be. Arra a kérdésre, hogy az NBH embereinek, vezetőinek mennyi pénzt adtak, illetve hogy az alapítvány kasszájából mennyi pénz ment el magánzsebekbe, nem tudott válaszolni.

Földesi-Szabó az ügyészségen tett vallomásában azt mondta, Jakubinyi Róbert utasítására vette fel a pénzt az alapítványi számláról, és minden esetben oda is adta társának, aki kifizette NBH-s kapcsolataikat.

„A rendelkezésre álló adataim és emlékezetem szerint az alábbi személyek a következő juttatásokban részesültek az alapítvány pénzéből: Galambos Lajos körülbelül 150 millió forintot kapott összesen készpénzben, Gyarmati György körülbelül 100 millió forintot kapott készpénzben, Simon Ibolya 100 millió forintot” – vallotta 2011. június 6-án Földesi-Szabó László.

A kenőpénzért cserébe a titkosszolgálati vezetők nyomozásokat és bírósági eljárásokat is befolyásoltak. Az alapítvány ellen folyó nyomozásról maga Galambos tájékoztatta rendszeresen Földesiéket.

Földesi-Szabó Lászlót beismerő vallomása ellenére hat év börtönre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla. Társa, Jakubinyi Róbert és az NBH-s vezetők tanúként szerepeltek az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!