2019. június 19.,
szerda, Gyárfás napja

Fókuszban a magyar vállalkozások

MTI, Hír TV

2018. december 12., szerda 09:23, frissítve: szerda 09:31

Az utóbbi fél év nagy eredménye, hogy a kormány megalkotta azt a gazdaságfejlesztési stratégiát, amely kijelöli a következő évek irányát a közlekedés, az energetika, a fenntarthatóság, a vállalkozásfejlesztés, az informatika, a szakképzés és az innováció terén - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságnak.

A lap szerdai számában megjelent interjúban a miniszter elmondta: a következő időszakban fókuszba kerülnek a magyar vállalkozások, amelyeket erősen támogatnak abban, hogy saját, piacképes terméket fejlesszenek. Véleménye szerint a magyar cégeknek a következő években minden esélyük megvan arra, hogy emeljék termelékenységüket, és elérjék akár a Magyarországon működő külföldi cégek szintjét. Ehhez megfelelő oktatásra, a beruházások támogatására és digitalizációra is szükség van - fűzte hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy nem szabad a kis- és közepes vállalatokat túladóztatni, amíg a multik adóterhe sok esetben 20 százalék alatti. A kkv-k adóterhe is sokat csökkent 2010 óta - amikor 50 százalék felett volt -, de a miniszter szerint további mérséklés szükséges.

Palkovics László kiemelte: fontosnak tartja, hogy újraírták Magyarország innovációs és kutatás-fejlesztési politikáját, amelytől azt reméli, hogy elmozdulunk a fejlett technológiát képviselő, értéket teremtő beruházások, tevékenységek felé. Olyan ideális környezetet szeretnénk teremteni, amelyben a termékfejlesztés magyar munkaerővel itt történik, Magyarországon - mondta.

A túlmunka-szabályozás módosításával kapcsolatban a miniszter úgy vélekedett: azt jó iránynak tartja, a több túlóra lehetősége mindkét fél számára előnyös lehet.

A Magyar Tudományos Akadémia átalakításával kapcsolatban kijelentette: biztos abban, hogy az új struktúrában a verseny sokkal inkább fogja ösztönözni a piacvezérelt fejlesztéseket, mint most.