2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Focilabdát és petíciót küldtek a miniszterelnöknek

Focilabdát is küldtek a miniszterelnöknek petíciójukkal a szociális ágazatban dolgozók. A szakszervezetek Szociális elégedetlenség napja címmel tartottak szerdán tüntetést, mert a kormány, ígéreteivel szemben mégsem emeli a fizetésüket januártól. A szociális államtitkár a bérrendezésre csak júliustól lát lehetőséget. Jelenleg több mint 92 ezren dolgoznak a területen, a legtöbben majdnem 10 éve 70 ezer forint körül keresnek.

Terteliné Albert Erika 21 éve dolgozik ápolóként. Havi nettó 89 ezer forintért idős embereket gondoz. „Nagyon sok idős lakik ebben az intézetben, sok fekvőbetegünk van, és ezt másképp nem lehet csinálni, csak elhivatottan” – mondja a Szegedi Kistérségi Társulás Egyesített Szociális Intézmény műszakvezető ápolja. Az intézményben összesen 960-an dolgoznak. Fizetésemelés évek óta nem volt, a legtöbben minimálbért kapnak.

– Itt jelentős béremelésre lenne szükségük. És nem csak ezen a területen nem kaptak pénzt. Óvodákat is tartunk fent, és például a pedagógus-életpályamodellben az óvodapedagógusok megkapták a béremelést, ami átlagban  42 százalék, viszont a dajkák egy fillért nem kaptak, mert ők nem óvodapedagógusok. Tehát látszik, hogy szervezeten belül is bérfeszültség generálódik – nyilatkozta Rattkai Imre, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás Koordinációs Központjának igazgatója.

A kormány az elmúlt években az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bérrendezése után fizetésemelést és életpályamodellt ígért a szociális ágazatnak is, ebből idén januártól egy 5-11 százalékos bérpótlék teljesült. Az államtitkár szerint béremelés az eredetileg tervezett január helyett 2015-ben csak júliustól várható. Ezért a szakszervezetek nem írták alá a megállapodást.

– Az alapvető cél az, hogy az egészségügyi bértábla közelében próbáljuk meg felemelni a béreket. Hiszen az egészségügyi ágazat felől van egy igen erős elszívó hatás, és próbáljuk meg azt a szintet elérni, vagy megközelíteni. Nagyon remélem, hogy a jövő év közepétől ez megvalósul – közölte Czibere Károly szociális államtitkár.

Sztrájkkészültséget hirdettek

„Milyen nap van ma? A szociális munka napja? Nem, ez a harag napja!” – A szociális ágazat szakszervezetei ragaszkodnak a januári béremeléshez, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé mentek tüntetni. „Itt és most bejelentjük az országos sztrájkkészültséget! Követeljük a még elégséges szolgáltatások biztosításáról a tárgyalások azonnali megkezdését” – mondta a demonstráción Lekszné Tóth Julianna, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének (SZTDSZ) elnökségi tagja.

A tüntetés vonulással folytatódott. A résztvevők a Bajcsy Zsilinszky úton keresztül mentek a parlament elé. Itt azt követelték, hogy a jövő évi költségvetésbe kerüljön bele az ágazati béremelés fedezete. „Ugyanis a költségvetési tervezet megjelenésével világossá vált, hogy a tervezet jövőre az idei ágazati pótlékon kívül egy árva fillért sem tartalmaz a szociális ágazatnak” – mondta Szűcs Viktória, a sztrájkbizottság elnöke.

A szakszervezetek követeléseiket egy petícióban foglalták össze, amelyet a miniszterelnöknek címeztek. „Szeretném miniszterelnök úrnak átadni ezt az ajándékot [focilabda – a szerk.] a szakmában dolgozók, gondozó ápolók nevében” – A dokumentumot és az ajándékot a Miniszterelnökség levelezési osztályának képviselője vette át.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje az elmúlt hetekben többször beszélt már arról, hogy Budapesten Gyurcsány Ferenc a főnök, hiszen Karácsony Gerely semmilyen kérdésben sem tud önálló döntést hozni, mindenben a bukott kormányfő diktál neki.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!