2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Belföld

Fiktívszámla-gyártó nagyhatalom az MSZP

A rendőrség a szentendrei alapszervezet üléséről készült hangjegyzőkönyv alapján egy másik ügyben is nyomozást rendelt el az MSZP háza táján. Ennek alapján költségvetési csalás gyanúja is felmerül az érdi alapszervezetnél történtek kapcsán - írja a Magyar Hírlap.

  • Fiktívszámla-gyártó nagyhatalom az MSZP

A 2016-ban történt Budapest, Jókai utcai költözésnek máig élő hatásai vannak az MSZP-ben, ugyanis nem ez az egyetlen ügy, amelyben immár a rendőrség vizsgálódik költségvetési csalás gyanújával, s amelyről lapunk a múlt héten számolt be. Ennek lényege az volt, hogy a Pest megyei MSZP irodavezetője ötvenkét alapszervezeti elnök nevére állított ki számlát több mint négyszáz esetben, ám ténylegesen pénzt nem adott át a számukra, ugyanakkor az alapszervezeti elnökök nevét – mintha ők ténylegesen átvették volna az ellátmány összegét – ráhamisították a bizonylatra.

Minderre annak nyomán derült fény, hogy a költözés miatt kinyitott páncélszekrényből kihullottak a számlatömbök, itt szembesültek többen is a történtekkel. Az esetről Trenka István, az MSZP egykori Pest megyei elnöke számolt be a Magyar Hírlapnak, akit emiatt a pártvezetés azonnal felfüggesztett, s az elnökség a kizárását kezdeményezte. Trenka lapunknak egy másik számlaügyről is beszélt, amely annak kapcsán került elő, hogy a rendőrség a szentendrei alapszervezet üléséről készült hangjegyzőkönyvet bekérte. Ezen hangzott el az, hogy az MSZP-nél Érden is voltak fiktív számlatömbök.

A történet lényege, hogy az MSZP helyi szervezete egy irodát bérelt Érden az egyébként Varsóban bejegyzett Neptun Kiemelten Közhasznú Egyesülettől. A Neptun rendszeresen készpénzes számlát állított ki a bérleti díjra, illetve a rezsiköltségekre, vevőként pedig az MSZP érdi alapszervezetét tüntették fel. Később azonban a számlatömbben szereplő zöld, tehát első példányokat a párt gazdasági igazgatója lesztornózta, s ezt visszatették az eredeti tömbbe. Az eredeti számlák ki­fizetését az érdi alapszervezeti elnök, Szűcs Gábor engedélyezte, s küldte meg az MSZP központjának, ahol a könyvelést vezették. Ezeket a gazdasági igazgató tehát visszaküldte, majd az MSZP Pest megyei irodájának egyik munkatársa vásárolt egy új számlatömböt, amelyben a vevőt kicserélték, az érdi szervezet helyett az MSZP Pest megyei szervezetét tüntették fel. Ezeken a számlákon viszont azt már nem tüntették fel, hogy ki engedélyezte a kifizetést, illet­ve ki vette fel hozzá a pénzt, s persze az sem derült ki, hogy ki vette át a pénzt a Neptun részéről. Ez utóbbi azért is furcsa lett volna, mert az egyesület érdi székhelyén a ház lakói elmondták, hogy ott ilyen egyesület sohasem működött.

Trenka István a lap kérdésére, hogy a számlát miért cserélték ki, azt válaszolta, hogy feltehetően azért, hogy ne legyen nyoma annak, hogy ki engedélyezte a kifizetést, illetve ki utalványozta a számla kiegyenlítéséhez a pénzt. Trenka elmondta, a számlacsere már az Állami Számvevőszék pénzügyi ellenőrzésének lezárását követően történhetett, azután, hogy a korábbi Pest megyei elnök, Tóbiás József lett az MSZP országos szervezetének elnöke. Tóbiás ez idő tájt éppen Érden élt, előbb bérelte, majd megvásárolta Hagyó Miklós házát, és az érdi elnök pedig a legfőbb bizalmasa volt a Pest megyei szervezetben.

Trenka, aki 2015-ben lett a párt Pest megyei elnöke, nem volt hajlandó ellenjegyezni a Pest megyei adatokat a párt mérlegbeszámolójában, az esetet pedig a párt és a választmány elnökének, Tóbiás Józsefnek és Hiller Istvánnak és Tóth Bertalan a frakcióvezetőnek is jelentette, ám vizsgálat nem indult a pártban.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!