2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Színlelt szerződések: tagadott Gyurcsány államtitkára

Tagadta bűnösségét a bíróság előtt a Gyurcsány-kormány agrárállamtitkára. Benedek Fülöpöt azzal vádolják, hogy fiktív szerződésekkel fizettette ki a Szilvásy György egykori titokminiszter háza elé ültetett 30 darab gesztenyefa vételárát és elültetését.

Benedek Fülöp a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányban volt az agrártárca államtitkára és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) létrehozását, majd működését felügyelte. A vádirat szerint Benedek 2006-ban arra vette rá a földalapkezelő elnökét, hogy kössön fiktív tanácsadói szerződéseket az alsótekeresi faiskola vezetőjével és egy másik céggel. Az ügyész szerint ezekkel a megállapodásokkal fizették ki a Szilvásy György volt titokminiszter tanyájára szállított facsemeték beszerzését és elültetését, továbbá a tiszapüspöki temetőbe szánt fák árát.

„A valótlan tartalmú szerződés és számla alapján az NFA 2 millió 880 ezer forintot utalt az alsótekeresi faiskola bankszámlájára. A szerződés szerinti szolgáltatás nyújtása, tanácsadás a valóságban nem történt. A kifizetés ténylegesen a 2006 áprilisában kelt számlán feltüntetett 30 darab gesztenyefa árát ellentételezte” – fogalmazott Csekó Tamás ügyész.

A vád szerint a volt államtitkár ezenkívül a csemeték elültetéséért 1,5 millió forintot utaltatott a faiskolának.

Benedek Fülöp vallomásában arra hivatkozott, hogy államtitkárként naponta 50-150 számlát kellett ellenjegyeznie. Az ügyészég nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és magánokirat-hamisítás vétségével vádolja. Benedek Fülöp ügyvédje szerint védence a legnagyobb körültekintéssel járt el.

„Miután előtte már öten aláírták megfelelő szinten, semmi oka nem volt kételkedni, hogy emögött nincs valós szolgáltatás” – mondta el Bánáti János.

Az ügyben Szilvásy György ellen is folyamatban van egy eljárás. A vád szerint a volt szocialista politikus hamisan tanúskodott, amikor azt állította: kifizette a facsemetéket. A bíróság első fokon felmentette a volt titokminisztert, az ügy most másodfokon van. A tárgyaláson a többi vádlott is tagadta bűnösségét. A per május végén folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!