2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Fidesz és Néppárt: „ezt már nem lehetett halogatni”

Hír TV

2019. március 19., kedd 20:57

A felfüggesztés egy reális opció, ami bár egy halogatás, de jelzés azok részéről, akik szeretnék, ha a Fidesz kijjebb kerülne a Néppártból – vélik a Lapzárta vendégei.

„Nem volt teljesen biztos, hogy ki fog menni, attól függ, hogy neki ott milyen tere lesz megnyilvánulni, mennyi lehetőséget adnak neki, hogy kifejtse az érveit. A kommunikáció megoldható úgyis is felek között, hogy személyesen nincsen ott Orbán Viktor. De ha kapott egy olyan lehetőséget, hogy meggyőző erejével beszéljen ezen a fórumon, akkor mindenképp érdemes ott lennie. Én örülök neki, és nagyon kíváncsi vagyok, évek óta beszélünk a Fidesz és a Néppárt viszonyáron, holnap már okosabbak leszünk, hogy hogyan alakul ez a viharos viszony” – mondta a Hír TV-ben Kacsoh Dániel, a Magyar Hírlap szerkesztője.

„Ha egy fogadóirodában lennék, akkor lehetne fogadni, hogy kizárják-e a Fideszt, vagy nem. Ismerve a teszetoszaságát a Néppártnak és az uniós bürokráciának, egy felfüggesztésre tennék javaslatot: a Néppártnak sem mindegy, hogy a Fidesz a tagja marad, vagy sem. Elemezők úgy vélik, hogy így is úgy is hasadás lesz” – vélte Szakonyi Péter, a napi.hu szerkesztője.

Orbán Viktor is ott lesz a Néppárt holnapi ülésén, ahol többek között a Fidesz tagságáról szavaznak majd – erről ír a Népszava. Állítólag több tagpárt is jelezte, hogy nem elég Orbán Viktor korábbi bocsánatkérése, ezért ragaszkodnak a szavazás megtartásához. A lap forrásai szerint a Fidesz felfüggesztését, illetve kizárását kezdeményező pártok számára bonyolult helyzet állna elő, ha a szavazás eredménye az lenne, hogy a Fidesz a Néppárt tagja marad. Vannak még ingadozó tagszervezetek, melyek a német kereszténydemokraták döntésére várnak, mielőtt elhatározzák, támogatják-e a magyarok szankcionálását.

A teljes műsor: