2022. 01. 17. Hétfő Antal, Antónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vetítő 02:00

Belföld

Feltámad a technikumi képzés

Új képzési formát vezetne be a kormány, hogy vonzóbbá tegye a szakképzést a fiatalok számára. A technikumokban 5 év alatt gyakorlati és elméleti órák során korszerű tudást, és vezetői ismereteket is szerezhetnek a diákok. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint jelentős a kereslet a piacon az ilyen szakemberekre, mégsem jelentkeznek elegen szakképzésre.

Öt napot az iskolában, öt napot pedig ebben a tanműhelyben töltenek a középiskolás diákok. A sajóbábonyi szakképzőhelyen a többi között hegesztőnek tanulhatnak a fiatalok.

A továbbtanulásban, igen, gondolkodok rajta. Szeretnék leérettségizni, és utána még a technikusit, és ha még úgy gondolom, akkor továbbmenni annál is. Például hegesztőmérnöknek, ha van rá lehetőség. A cégcsoport másik üzemében a már szakérettségit szerzett diákok plusz egy év tanulással technikusok lehetnek– mondta Lázi Norbert. 

Megtanulják nemcsak a szakmát, hanem a vezetési dolgokat is, tehát azokat a kvalitásokat, amire egy vezetőnek feltétlenül szüksége van. Én úgy gondolom, hogy aki abban gondolkozik, hogy a szakképzés után meg akarja csinálni a technikusit, nagyon jó helyet választott, ha Sajóbábonyba jön, bármilyen szakmában– mondta Nyeste József oktatásvezető.

Az a legnagyobb problémánk, hogy a szakképzés nem elég vonzó Magyarországon.

2016-ban a Köznevelési Törvény módosításával kezdtek el működni a szakgimnáziumok, amelyekben szakmai érettségi vizsgát, és szakképesítést szerezhetnek a diákok. Az intézkedéstől azt várták, hogy többen tanulnak majd szakmát, de az új elnevezés a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzésért felelős alelnöke szerint sokakat összezavart. A kormány ezért egy új típusú, gyakorlatorientált képzési formát, a technikumot vezetné be.

Azt tapasztalom, hogy az ipari vállalatok részéről nagyon nagy az igény egy jól képzett technikus végzettség iránt, mert a technikus az, aki a szakmát ismeri, de már olyan szintű ismeretekkel is rendelkezik, ami egy középszintű irányításra, szervezére alkalmassá teszi a munkavállalót. Úgyhogy nagy várakozással tekintünk ennek a folyamatnak a kezdetére, és azt reméljük, hogy ez a magyar szakképzésnek egy minőségi erősítése lesz– mondta Billal Tamás. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elképzelése szerint a technikum egy öt éves osztatlan képzési forma lesz, ahol a diákok az elméleti és gyakorlati képzés során a digitalizáció és a fejlett technológia követelményeinek megfelelő tudást szerezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Célpont: Vigyázat, ismét elszabadult Márki-Zay Péter!

Vigyázat, ismét elszabadult Márki-Zay Péter. Ezúttal a kormánypárt zsidó származású politikusainak számát firtatta. Ugyanakkor a miniszterelnök-jelölt szerint az, hogy számon tartja, hogy a Fideszben mennyi zsidó van, az nem listázás.

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

Nacsa Lőrinc: A baloldal nem áll le a halálkampánnyal

A baloldal folytatja azt a halálkampányt, amit két éve elindított - jelentette ki a Keresztény Demokrata Néppárt frakciószóvivője. Nacsa Lőrinc arra reagált, hogy a DK egyik politikusa azt állította: a covidban elhunytakon nyerészkedik a kormány.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!