2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Belföld

Felsőoktatás: a kormány teljesítette a vállalásait

A kormány teljesítette az államilag finanszírozott felsőoktatási hallgatók felvételére vonatkozó vállalásait: 55 ezer hallgatónál többet, 59 ezret vettek fel az intézmények – mondta a felsőoktatási államtitkár. Tegnap hirdették ki a ponthatárokat, a legnépszerűbb egyetem idén is az ELTE. Pótfelvételire augusztus közepéig lehet jelentkezni.

Egy budapesti szórakozóhelyen több százan figyelték a kivetítőt tegnap este. Arra voltak kíváncsiak, elérték- e a bekerüléshez szükséges ponthatárt. A 95 445 jelentkezőből végül 72 159 diákot vettek fel valamilyen felsőoktatási intézménybe. 59 ezren állami ösztöndíjasok lesznek.

Tavaly heves diáktüntetéseket váltott ki, hogy a kormány 55 ezerről 11 ezerre akarta csökkenteni az ingyenes helyek számát a felsőoktatásban. A 16 legnépszerűbb szakon pedig csak önköltséges helyeket hirdetett volna meg.
A felsőoktatási államtitkár most azt mondta: a kormány végül teljesítette vállalásait. „A kormányzat ígéretet tett arra, hogy legalább 55 ezer államilag finanszírozott hallgató kerül be a felsőoktatásba, és még januárban miniszter úr egy megállapodást kötött a HÖOK-kal. Ez volt az az szerződés, amely arról szól, hogy az ominózus 16 szak esetében a 240 pontot teljesítőknek legalább 10 százaléka felvételt nyer államilag finanszírozott helyre a magas pontszámoknál is. Mondhatom, hogy az államtitkárság ezt így teljesítette, eleget tett ennek” – mondta Klinghammer István.


Az MSZP szerint azonban megbukott a kormány oktatáspolitikája. „Az elmúlt 3 év elvesztegetett idő a felsőoktatásban. Ez a kormány csak annyiban marad meg a felsőoktatás történetében, hogy csinált egy rossz törvényt, és elvett rengeteg pénzt” – jelentette ki Hiller István volt oktatási miniszter.

Az Együtt–PM szerint sem lehet büszke a kormány, mert 2 év alatt egy kisvárosnyi diák tűnt el a rendszerből. „Két típusú diák nem jelent meg: egyrészről azok, akik külföldre mentek, mert úgy érezték, hogy ez nekik jobb, és megtehették, másrészről pedig azok, akik feladták terveiket, és egyáltalán nem tanulnak tovább” – nyilatkozta Daróczi Gábor, az Együtt–PM oktatási szakpolitikusa.

Azok, akik első körben nem nyertek felvételt, augusztus 12-ig jelentkezhetnek pótfelvételire.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás: Magyar Péter gyárilag erőszakos + videó

Deutsch Tamás: Magyar Péter gyárilag erőszakos + videó

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke Putnokon minősíthetetlen hangnemben kiabált a templomból érkezőkkel, köztük a fideszes polgármesterrel. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője erről is kifejtette véleményét a HírTV Politikai hobbista című műsorában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!