2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Felkészültek a télre a hajléktalanszállók

Hír TV

2018. november 18., vasárnap 17:28, frissítve: vasárnap 20:24

A következő napok hideg időjárása miatt, a kihűlés veszélyeire figyelmezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca szerint a szociális ellátórendszer felkészült a téli időszakra, és a hajléktalan emberek számára van elegendő férőhely a szállókon.

Folyamatosan érkeznek a hajléktalanok ebben a budai krízisközpontjába. Az egyre hidegebb idő miatt a szakemberek arra figyelmeztetik a fedél nélkül élőket, hogy a kihűlés veszélye miatt kérjenek segítséget a rászorulókat segítő szervezetektől. A Máltai szeretetszolgálat melegedőjében is egyre többen vannak, itt lehetőség van a tisztálkodásra és ruhák kimosására is. Tóth Gyula azt mondta évek óta van hova mennie a téli hónapokban.

Ágy vagy matrac, én is voltam matracos, csak az a baj, hogy nekik ki kell jönni fél hétkor, mi meg bent maradhatunk, ennyi a különbség.– mondja. Tóth Gyula jövő márciusig tud tervezni, hiszen a Máltai Szeretetszolgálat Budai melegedőjében van elegendő férőhely és ha kell újabb krízisközpontokat nyítnak meg és megerősített szolgálattal készülnek a téli hónapokra.

Budapesti intézményeinkben, 420 férőhely van, és most 72 % os a kihasználtság, ha ez megtelik mert fagypont alá, vagy huzamosabb idei fagypont alá csökken a hőmérséklet, ha elérjük a 100 % ot akkor egy 100 férőhelyes krízis férőhelyet tudunk nyitni, ha az is megtelik akkor pedig a helyezet függvényében tovább férőhelyeket szoktunk nyitni. Máltai intézmény senki nem utasít el férőhely hiány miatt aki elfogadja a felajánlott segítséget – mondja Romhányi Tamás, a Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója. 

Az Emmi tájékoztatása szerint a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés eredményeképpen már sem a nyugati téri aluljáróban, sem a Blaha Lujza téren nincsenek hajléktalanok.

Meggyőződésünk, hogy a hajéktalan ember méltóságát az szolgálja, ha ahhoz segítjük őket, hogy ne keljen a szabad ég alatt vagy közterületeln egytelne éjszakát sem eltölteni hanem felkészült intézményrendszerben tölthessék el az éjszakát a ma rendelkezésre állnak az az intézmény rendszer ahova valaki bejöhet, fürödhet, étkezhet és ha szeretne éjjel itt maradhat és ha szeretne éjjel itt pihenet.– szögezte le Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára. Az államtitkár szerint a hideg miatt egyre többen kérnek és kapnak segítséget és lesz elegendő hely a következő hónapokban a rászorulók elszállásolására a krízisszállókon.