2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Feljelentést tett az EMMI a mozsgói otthont érintő megalapozatlanok állítások miatt

Hír TV

2019. április 15., hétfő 19:05

Rendőrségi feljelentést tett a Baranya megyei mozsgói otthont érintő megalapozatlanok állítások miatt az Emberi Erőforrás Minisztériuma - ezt a szociális ügyekért felelős államtitkára jelentette be. Még tavaly fordult az ombudsmanhoz a Társaság a Szabdságjogokért civil szervezet, miután egy panaszlevelet kaptak. A sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy az otthonban bántalmazták és szidták az értelmi fogyatékosokat.

Az 1960 óta működő otthonban jelenleg 133 közepesen és halmozottan értelmileg sérült beteget ápolnak. Nyolc hónapja a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet az ombudsmanhoz fordult azzal, hogy megalázzák, bántalmazzák az otthon lakóit. Az akkori a vizsgálatok azonban ezeket nem igazolták. Nemrég több média ismét erről a régi esetről tudósított, ezért az ombudsman újabb vizsgálatra szólította fel az intézmény vezetőjét.

"Nagyon nehéz helyzetben vagyok, hiszen nem áll rendelkezésemre, nem áll rendelkezésünkre az a videó anyagok, amik ezt bizonyíthatnák, éppen ezért két nappal ezelőtt kikértem az ombudsmantól ezeket a videó felvételeket, amiket viszont eddig a mai napig nem kaptam meg." - nyilatkozta Kaiser Gábor a Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény igazgatója. 

A vizsgálat eredményétől függetlenül a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár rendőrségi feljelentést tett.

"Kampányidőszakban sajnos megszoktuk az elmúlt időszakban, és megtapasztaltuk, hogy az ellenzéki politikusoknak és Soros György támogatta civil szervezetnek semmi sem drága és semmi sem szent. Az újkori szokásuk az, hogy a legnehezebb és legkiszolgáltatottabb emberek helyzetét felhasználva – és egyébként azoknak a dolgozóknak az életét, helyzetét felhasználva, akik ezt a rettentő nehéz és kemény feladatot látják el ilyen bentlakásos intézményekben – próbálnak meg saját politikai haszonszerzésből tőkét kovácsolni maguknak." - mondta el Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Fülöp Attila azt is mondta, azok a szervezetek és ellenzéki politikusok, akik megszólalnak az ügy kapcsán őrizzék meg a józan eszüket és az intézményben dolgozók és ápoltak érdekében csak megalapozott állításokat tegyenek a jövőben. 

Hír TV