2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

Félelmetes porviharok okoznak gondot Magyarországon

Legutóbb az athéni akropoliszról készültek felvételek, melyek világvége-hangulatot idéztek.

  • Félelmetes porviharok okoznak gondot Magyarországon

Hacsak nem Afrika északi részén élünk, ahol a világ legnagyobb trópusi sivataga, a Szahara húzódik, akkor leginkább fikciós élményeink lehetnek a narancssárgás égboltról, ami olyan sci-fi történetekből ismerős, mint a Mad Max vagy a Dűne. Amíg George Miller filmjei egy atomkatasztrófa utáni, posztapokaliptikus világban játszódnak, ahol a nyersanyagokért és a vízért folyik a küzdelem, addig Robert Hebert sci-fi klasszikusában a nemes egyszerűséggel csak pornak nevezett anyag festi barnás-sárgásra a teljes egészében homokdűnék takarta Arrakis bolygót. A por sokkal fenyegetőbb veszélyt jelent Christopher Nolan Csillagok között című filmjében, ahol nem sárga az ég, de a por elpusztítja a terményeket és megbetegíti az embereket, a kipusztulás szélére sodorva ezzel a civilizációt. A Marson játszódó történetek pedig eleve azt a feltételezést erősítik, hogy a vörös bolygó nem embernek való környezet. A fikciók értelmezhetők a klímaszorongás művészi megnyilvánulásaiként, de Európában is egyre gyakrabban találkozhatunk a filmeket idéző égbolt fenyegető látványával. A jelenség az átlagembert aggodalommal töltheti el, pedig valójában nem új keletű.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!