2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Szerelmes biciklisták

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Belföld

Félbeszakították a meggyanúsított érsek miséjét

Bekiabálással szakították félbe a szexuális zaklatások eltussolásával meggyanúsított washingtoni érsek istentiszteletét.

  • Félbeszakították a meggyanúsított érsek miséjét

Bekiabálással szakították félbe a szexuális zaklatások eltussolásával meggyanúsított washingtoni érsek istentiszteletét. Augusztus közepén hozták nyilvánosságra azt a tanulmányt, amely szerint több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket Pennsylvaniában az elmúlt évtizedekben.

Botrányba fulladt egy washingtoni istentisztelet. Donald Wuerl bíboros éppen a szexuális zaklatásokról beszélt valamint arról, hogy lojálisnak kell lenni Ferenc Pápához, amikor egy férfi bekiabálással szakította félbe.

"Ki kell állnunk az imáinkban és a Szent Atyánk Ferenc Pápa iránti lojalitásban. Egyre inkább világossá válik, hogy ő a célpontja a növekvő gyűlöletnek." - mondta az érsek, "Szégyellje magát!" – kiabálta be egy résztvevő. 

„Minden misén név szerint imádkozunk érte. Ahogy tesszük a hangunkkal, úgy kell a szívünkkel is. Igen, fivéreim és nővéreim - szégyen. Kívánom, kívánom, hogy bárcsak újratehetnék mindent az elmúlt 30 évben bíborosként és mindig mindent jól csináljak. De ezt nem lehet.”

A misét megzavaró férfi ezután elhagyta a templomot. Donald Wuerl bíboros 1988 és 2006 között Pittsburgh-ben szolgált hasonló rangban. Egy augusztusban készült vádesküdtszéki jelentés több száz katolikus papot nevezett meg Pennsylvaniában, akik az elmúlt 70 évben gyermekeket zaklattak. A dokumentumban megnevezték a bíborosokat is, akik eltussolták az ügyeket.

„Nem érzem úgy, hogy bárkinek is kötelező lenne bíborosnak lenni. Úgy érzem, hogy azok az emberek, akik a Pennsylvania jelentés szerint engedélyezték azoknak a papoknak, akik gyerekeket zaklattak, hogy folytassák hivatásukat nincsen helye az egyházi hierarchiában. Papoknak kellene lenniük. Minden lehetséges papra szükségünk van. És nem gondolom úgy, hogy merő rosszindulatból cselekedtek így, de visszaéltek a helyzetükkel” –nyilatkozta Mary Challinor a gyülekezet tagja. 

A jelentés szerint Donald Wuerl pittsburghi bíborosként a szexuális zaklatással vádolt papokat áthelyeztette, de tetteiknek nem volt következménye. A vádesküdtszéki jelentésben ugyanakkor Donald Wuerlt neve szexuális zaklatóként nem szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!