2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Felavatták a Pancho Arénát

Felavatták a felcsúti Pancho Arénát: a nyitómérkőzésre helikopterrel hozták a labdát. Orbán Viktor szerint a stadion az utánpótlásnak épült, a fiatalok erőt meríthetnek Puskás Ferenc életútjából. Az arénánál baloldali szervezetek tiltakoztak.

Átadták a Puskás Akadémia Pancho Arénát Felcsúton. Az ünnepségen felavatták Puskás Ferenc egész alakos bronzszobrát és megszentelték az épületet. Az akadémia alapítója, Orbán Viktor szerint az aréna elsősorban az utánpótlásnak épült, az Aranycsapat legendás csatárának életútjából pedig erőt meríthetnek a fiatalok. A stadiont hivatalosan Schmitt Pál, volt köztársasági elnök adta át.

 

„Azt kívánom a fiataloknak, hogy ők is megtapasztalhassák, hogy hogyan lehet valaki Puskás Öcsiből Pancho, hogyan lehet egy vidéki fiúból a világ egyik ünnepelt labdarúgó sztárja.” – Orbán Viktor Puskás szobrának leleplezése előtt beszélt arról, hogy a fiatalok erőt meríthetnek a névadó életútjából. A szobor szerinte így nemcsak a múltnak szól, hanem a jövőnek is.

Puskás Ferenc egész alakos bronzszobrát korábbi válogatott és madridi csapattársak előtt avatták fel. A szobrot Orbán Viktor miniszterelnök, az akadémia alapítója Puskás Ferenc özvegyével, az akadémia elnökével és az adományozóval közösen leplezte le. A műalkotásnál a hetedik alkalommal kiírt Puskás-Suzuki utánpótlás-labdarúgótorna résztvevő csapatai helyeztek el koszorút.

Az akadémia vezetői megemlékeztek Makovecz Imréről, a felcsúti Pancho Aréna tervezőjéről, majd Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök és Szabó István dunamelléki református püspök felszentelte és megáldotta az épületet. A stadion 3,8 milliárd forintba került, a költségek jelentős részét a társaságiadó-kedvezményből és magáncégek felajánlásaiból fedezték. Az akadémia alapítója szerint az aréna kimondottan az utánpótlás számára készült.

„A gyerekeké a jövő. Öcsi bácsi is azt mondta, tanítsátok a gyerekeket futballozni. Most grundok már nincsenek, modern körülmények között kell a gyerekeket futballozni tanítani. Én hiszem azt, hogy aki futballozni tanul, az jobb ember lesz, aki sportol, az jobban felkészül a felnőttkorra. Miért fosztanánk meg a gyerekeinket ettől a lehetőségtől?” – tette hozzá a miniszterelnök.

Az akadémia névadójának legsikeresebb meccseiből vetítettek összeállítást. A lelátón a nézők pedig egymás kezébe adva juttatták a pályára az akadémia lobogóját, valamint a nemzeti zászlót. A Pancho Arénát hivatalosan Schmitt Pál adta át a közönségnek és a játékosoknak.

„Jó szívvel ajánlom minden játékosnak, aki a jövőben pályára lép, hogy igaz lélekkel küzdve, legjobb tudása szerint, becsületes játékkal töltse meg tartalommal ezt a művészien megformált küzdőteret. Körültekintve az arénán, bizonyosak lehetünk benne, hogy az idelátogató szurkolók nemcsak a mérkőzések izgalmával, hanem feledhetetlen esztétikai élménnyel is gazdagodva távoznak majd” – fogalmazott Schmitt Pál.

A meghívott vendégek között ott volt Puskás Ferencné és volt magyar válogatott labdarúgók, az Aranycsapat még élő, legendás játékosai és a Magyar Labdarúgó-szövetség vezetése. A Pancho Arénát a Puskás Suzuki U17-es Kupa fináléjával avatta fel a házigazda Puskás Akadémia, valamint a Real Madrid U17-es csapata. A találkozó kezdőrúgására repülőgép hozta a labdát a stadionba.

Várnunk kell még az elsőre

A hetedik Puskás-Suzuki nemzetközi utánpótlástorna a Real Madrid győzelmével ért véget. A spanyolok a fináléban 1–0-ra tudtak győzni a házigazda Puskás Akadémia FC csapata ellen. A Real ezzel megvédte címét, míg a hazaiaknak továbbra is várniuk kell első tornagyőzelmükre. A 3. helyet a Dinamo Zagreb csapata szerezte meg: a bronzmeccsen a horvátok 3–0-ra nyertek a Budapest Honvéd ellen. Az ötödik helyen a Panathinaikosz zárt.

Jávor: Miért kell nekik?

A stadion építése ellen két baloldali szervezet is tiltakozott a helyszínen. A Gyurcsány-párt ifjúsági szervezete lezárt területen próbált focizni, amit a biztonsági emberek megakadályoztak. A Bajnai-szövetség társelnöke sajtótájékoztatót tartott az aréna előtt. Szigetvári Viktor felháborítónak nevezte, hogy a létesítmény részben közpénzből épült fel. Az ellenzéki politikus nem vitatta, hogy van létjogosultsága az adókedvezménynek a tömegsport támogatásában.

„Felszólítjuk a kormányt, hogy követelje vissza a Puskás FC-től ezt a pénzt, hiszen szerintünk erre itt nincs szükség. Nem vitatjuk, hogy lehet adókedvezménnyel támogatni versenysportot, tömegsportot, azt viszont, hogy egy olyan klub, amely 50-100 nézővel szokott meccseket tartani itt, vagy a szomszéd településeken, miért kell neki egy 3400 fős stadion egy 1800 lelkes településen, ezt nem tudjuk megérteni” – fogalmazott Jávor Benedek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!