2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Fegyelmi indulhat Márki-Zay Péter ellen

Hír TV

2018. december 17., hétfő 18:48, frissítve: hétfő 20:06

Márki-Zay Péter elleni vizsgálóbizottság felállításáról döntött a hódmezővásárhelyi közgyűlés. A Fidesz–KDNP frakció arra kíváncsi, hogyan vállalhatott kötelezettséget a polgármester 170 millió forint értékben egy beruházásra közgyűlési felhatalmazás nélkül. Márki-Zay Péter úgy fogalmazott: csak így lehetett megmenteni a 170 millió forintot, áll a vizsgálat elé. A hétfői rendkívüli közgyűlésen a képviselők megszavazták a költségvetés módosításait, így továbbra is működhet a város.

Anélkül indította el a strand 170 milliós víztisztító berendezésének beruházását a város, hogy azt a költségvetés nem hagyta jóvá. Márki-Zay Péter szerint 5 alkalommal a kormánypártokon hiúsult meg a költségvetési átcsoportosítás.

„A döntés, amit nekem meg kellett hozni az az, hogy megbízom abban, hogy önök a város érdekében, józanul jóvá fogják hagyni az átcsoportosítást, vagy esetleg nekem azon kellett volna aggódnom, hogy önök nem fogják jóváhagyni, inkább vizsgálóbizottságot és politikai botrányt akarnak belőle csinálni” – fogalmazott a polgármester.

A kormánypártok által kezdeményezett vizsgálóbizottság januárban kezdheti meg a munkáját a polgármester ellen. Ha bebizonyosodik a számviteli fegyelem megsértése, akkor fegyelmi eljárás indulhat és akár feljelentés is születhet a polgármester ellen.

„A polgármester 170 millió forint értékben, fedezet nélkül vállalt kötelezettséget egy beruházásra, amelyre nem lett volna lehetősége. Ez a számviteli törvény súlyos megsértését jelenti, sőt, felveti még a hűtlen kezelés gyanúját is. Ezért azt gondolom, hogy feltétlen szükséges az a pénzügyi-gazdasági bizottság vezetésével kivizsgálásra kerüljön, hogy mi történt, hogyan történhetett meg, hogy a polgármester 170 millió forintra kötelezettséget vállaljon” – közölte Hegedűs Zoltán, a helyi Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Márki-Zay Péter azt mondja, hogy kénytelen volt közgyűlési jóváhagyás nélkül elindítani a beruházást, különben 170 millió forintot veszített volna a város.

„Az egyik sorról a másikra kellett volna áttenni az erre a célra előirányzott, meglévő 170 milliós összeget. Tehát ők vagy jóváhagyták volna ezt az átcsoportosítást, és akkor minden rendben van. Eddig obstrukcióval mindig levették a napirendről, és nem szavazták, most pedig, amikor ennek ellenére kénytelenek voltunk elindítani a beruházást, hogyha nem akartuk elveszíteni a város számára annyira fontos 170 millió forintos beruházást, most ők ebből fognak egy fegyelmi ügyet kreálni a végén. Én nyugodt lelkiismerettel állok a vizsgálat elé” – közölte.

A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy az idei 15 millió forint helyett 50 millió forintért továbbra is a Dél-Alföldi Közlekedési Központ szolgálja ki a helyi tömegközlekedést Hódmezővásárhelyen.