2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Budapest retró 1. 11:00

Fazekas rovaros eszmefuttatása megakadt a volt egészségügyi államtitkár torkán

Hír TV

2018. február 23., péntek 10:00, frissítve: péntek 17:37

Bár a Biblia is engedi, a földművelésügyi miniszter megvédené a magyar keresztényeket a rovar-evéstől. Fazekas Sándor a hatóság teljes szigorát ígéri az ilyesmivel próbálkozók ellen. A rovarból készült ínyencségek több európai országban elérhetőek, de a gasztronómiai szakértő szerint azok a népek, amelyek nagyobb mennyiségben fogyasztanak rovart, általában nem kedvtelésből teszik, hanem kényszerűségből.

Sült tücsök uborkával, édességnek pedig csokis tallér tücsökkel. Ilyen ízeltlábú csemegékkel csalogatják Brüsszelben a VENDÉGEKET. De a katolikus Lengyelországban a wroclawi egyetem környezetvédelmi kara is tartott már kóstolót rovar-snackből.

 

A Biblia engedi bizonyos rovarok fogyasztását a keresztényeknek, ám a földművelésügyi miniszter ezt mégis veszélyesnek tartja. A héten egy csepeli fórumon beszélt arról, hogy a bevándorlás a magyar gasztronómiára is kihathat.

– Ennek a Jánosnak a ruhája pedig teveszőrből vala, és bőröv vala dereka körül. Elesége pedig sáska és erdei méz. Azt szeretném kérdezni miniszter úrtól, hogy tudja-e melyik könyvben van ez?
– Ez az idézet mintha a Bibliából lenne. Rovart egyáltalán nem eszik a magyar ember. De hogyha ezt az értékrendet, ami a keresztény Európa értékrendje, föllazítják, elavult, üldözendő, van helyette más: ilyen másság, olyan másság. Étkezésben is, az ember elveszíti az igazodási pontot – jelentette ki Fazekas Sándor.

A Biblia vonatkozó része után a földművelésügyi miniszternek felolvastuk saját szavait is. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy ha a keresztény kultúrkör legalapvetőbb műve is említi a rovarok fogyasztását, akkor ő miért a bevándorlással köti ezt össze?

– Azért, mert nekem az a meggyőződésem, hogy meg kell védenünk a magyar embereket attól, hogy bogarakkal, tücskökkel, rovarokkal etessék őket – jelenleg ezeknek az étkezésben való felhasználása Magyarországon tilos, és ha bárhol bárki ilyesmivel próbálkozik, akkor a hatóság teljes szigorával fogunk eljárni. A magyar étkezési szokásokkal ezek az elképzelések ellentétesek. köszönöm szépen. Legközelebb legyen szíves pontosan idézni mert ez az idézet sem sikerült önnek – reagálta a földművelésügyi miniszter.

A szakértő szerint Afrikában és Ázsiában gyakori a rovarfogyasztás, de ott sem ez a fő fogás az étlapokon.

– Azok a népek akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak rovarokat, vagy bármely formáját, azért ezek, hogyha hozzá kezdenek jutni nagyobb mennyiségben húshoz, akkor azt fogják választani. A Biblia is megengedi 3-4 szöcskefaj fogyasztását, de valójában akkor fogyasztották amikor nagyon éhesek voltak – nyilatkozta Csíki Sándor gasztronómiai szakértő, foodstylist.

A szakértő azért azzal egyetért, hogy a rovartenyésztés sokkal kisebb területen és sokkal gazdaságosabban működhet, épp ezért indokolt lenne az ágazat fejlesztése. Ráadásul a világ népességének növekedése miatt egyre nehezebb minden embert tápanyagokban és fejérjében gazdag élelemhez juttatni. Csíki Sándor szerint viszont grillezett skorpióra kell készülni, a rovarliszt sokkal inkább fűszerként, vagy alapanyagként lehet felhasználható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!