2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Belföld

Ezúttal a baloldal főpolgármester-jelöltjének okozott gondot a helyesírás

Újabb ellenzéki politikusnak okozott gondot a helyesírás. Ezúttal Karácsony Gergely közösségi oldalának egyik bejegyzésében nem sikerült eltalálni, hogy egy szót j-vel, vagy ly-vel kell írni. Hétfőn egyébként már egyszer besült az ellenzéki akció, ugyanis a szocialisták sem tudták helyesen leírni a fojtani szót. Szakértők szerint az ellenzék a szándékos hibákkal próbál bekerülni a médiába – mert máshogy már nem tudnak.

  • Ezúttal a baloldal főpolgármester-jelöltjének okozott gondot a helyesírás

Két hónapjuk volt felkészülni az ellenzéki politikusoknak a Parlament tavaszi ülésszakára. A balliberális oldal korábban azt mondta, hogy folytatni fogják a botránypolitizálást, amit tavaly elkezdtek. Akkori viselkedésüket az Országgyűlés mentelmi bizottsága is tárgyalta. Erre legutóbb a két szocialista politikus Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó egy-egy papírlappal érkezett.

A mindössze három soros szöveget azonban nem sikerült súlyos helyesírási hiba nélkül megalkotniuk. A fojtani szót ugyanis ly-vel sikerült leírniuk.

„Emberek vagyunk és hibázunk, és felhívnám ugyebár a figyelmet – ha jól látom, Echo TV – majd ha a törvényhozásnál nyelvhelyességi törvényeket módosítunk, hetente százat, akkor legyenek olyan figyelmesek a kormánypárti politikusokkal is, hogy ezeket a törvényeket megnézik, hogy mikor mit javítunk, emberek vagyunk, és csak az nem hibázik, aki nem dolgozik” – mondta Bangóné Borbély Ildikó.

Kunhalmi Ágnes viszont azt sugallta, hogy ez a baki direkt volt. „Azon mosolyogtam, hogy tisztába vagyok vele, hogy hibáztam, és ezért ha ez valakinek bántja a szemét, akkor azért elnézést kérek. De a tartalmát soha nem hozta le a jobboldali sajtó” – mondta a szocialista politikus.

Kedden viszont az MSZP–Párbeszéd korábbi miniszterelnök-jelöltje, aki jelenleg a baloldal főpolgármester-jelölte bukott le azzal, hogy neki sem megy a helyesírás. Karácsony Gergely közösségi oldalának egyik bejegyzésében nem sikerült eltalálni, hogy egy szót j-vel, vagy ly-vel kell írni.

Az ellenzék főpolgármester-jelöltje amiatt panaszkodik, hogy szerinte semmi haszna sincs a fővárosnak abból, hogy fideszes a vezetése. Persze ez Orbán Viktor dolgozószobájából nem látszik – írja Karácsony Gergely a szobájából szót ly-vel. A politikus később javította a bejegyzést, igaz előbb lj-re módosított, majd végül harmadszorra helyesen, j-vel jelent meg a bejegyzésben a szobája szó.

„Ezek a politikusok saját magukat járatják le. Egy általános iskolás tisztában van azzal, hogy ezeket a szavakat, hogyan kell leírni. A választók számára ez le fogja rombolni ezeknek a politikusoknak a hitelességét” – vélekedett Deák Dániel, politológus, a Figyelő főmunkatársa.

A politológus hozzátette: az is elképelhető, hogy az ellenzékiek már-már szándékosan ejtenek ilyen szarvashibákat. Deák Dániel szerint máshogy már nem tudnak bekerülni a médiába.

„Ez most már túl sok olyan eset, hogy véletlen legyen. Itt most már egyre inkább úgy tűnik, hogy ezek a politikusok arra játszanak rá, hogy az ilyen botrányos és nevetséges akciókkal bekerüljenek a hírekbe, felhívják magukra a figyelmet, mert valójában ezeknek a politikusoknak és ezeknek a pártoknak nincsen kézzel fogható víziójuk Magyarországról és Európáról. Programpontjuk sincsen nagyon, tehát igyekeznek a botránypolitizálással felhívni magukra a figyelmet” – mondta.

A balliberális oldal botránypolitizálása tavaly decemberben a parlament őszi ülésszakának utolsó ülésén kezdődött. Akkor a képviselői széksorokból volt kénytelen elindítani az ülést Kövér László, miután MSZP-s, DK-s és párbeszédes képviselők elfoglalták az elnöki pulpitushoz vezető lépcsőt. Később Latorcai János is a saját helyéről vezette az ülést.

A botrányos viselkedés később a köztévé épületében folytatódott. A képviselők a Facebookon élő közvetítéseken számoltak be a benn zajló eseményekről. Így arról is, ahogy Kunhalmi Ágnes próbál bejutni egy ajtón. A már független Hadházy Ákos is elég érdekes módon próbált feljutni az emeletre.

De a szocialista Bangóné Borbély Ildikó akkor egy újabb provokációt talált ki. „Kapcsold már ki! Ja. K**va erős kép lenne, ha lefekszünk a lépcső elé és tarkóra rakjuk a kezünket. Jó? Ez most komoly! De csináljuk már meg.”

Az ellenzékiek meg is csinálták. Lefeküdtek a lépcsőhöz. Ezt természetesen szinte minden képviselő élőben közvetítette ezt Facebook oldalán.

De az ellenzéki tüntetőknek sem sikerül mindig helyesen írni. Korábban saját készítésű táblákkal és molinókkal demonstráltak Budapesten. Voltak olyanok is, akik egy régi lepedőre piros festékkel fújták követelésüket, ám a sztrájk szót nem tudták helyesen leírni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!