2019. július 19.,
péntek, Emília napja

„Ezt a meccset a Fidesz megnyerte”

Hír TV

2019. március 20., szerda 20:58, frissítve: szerda 22:19

Felfüggeszti tagságát a Fidesz az EPP-ben, de csak addig, amíg a Bölcsek Tanácsának vizsgálata tart. Mire számíthat a Fidesz a döntés után? A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Tóth Erik, a Nézőpont elemzője és Galló Béla politológus elemezték a helyzetet Földi-Kovács Andrea kérdésére.

„Az egész elmúlt időszak értékelését jó, hogy ha két dimenzióban vizsgáljuk a kimenetel szempontjából. A kommunikációs szint, a másik a tartalmi szint. Kommunikációs szinten ezt a meccset a Fidesz megnyerte, vagy személyesen Orbán Viktor, azért is, mert túl nagy volt az elvárás a kizárására a nemzetközi médiában és egyes politikusok is nagyon beálltak ebbe a sorba. Ehhez képest olyan megoldás született, ami a Fidesz forgatókönyve volt. Itt Weber úr a kommunikációs csatát elvesztette. Tartalmilag egyértelműn arról van szó, hogy ezt a választásokig ezt a kérdést elmaszatolják: függetlenül attól, hogy mi lesz a Bölcsek Tanácsának konklúziója Magyarországról” – vélte Galló Béla politológus.

„Az a kompromisszumos megállapodás, ami megszületett, az nem a Fidesz ellenében, hanem a Fidesszel egyetértésben született meg, és ez jelenti a legnagyobb különbséget a kizárás és felfüggesztés, valamint az önkéntes felfüggesztés között. Az Európai Néppártnak most az a célkitűzése, hogy legalább május 26-ig fenntartsák azt az egységet, ami 2014 óta dominált az európai politikában. Mindenki arra készült, hogy a bevándorlást pártoló, szélsőségesen liberális tagpártok, akik ki akarták zárni a Fideszt, nem tudnak tort ülni. Az a politikai célkitűzés, ami megfogalmazódott a részükről elbukott” – mondta Tóth Erik a Nézőpont elemzője.