2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Ez a kulcsa a romák felzárkóztatásának

Az állampárti időket dicsérték a szocialisták a cigány–magyar együttélésről tartott vitanapon. A Jobbik úgy véli, az elmúlt 22 év liberális cigánypolitikája felelős a mai helyzetért. A kormány és a Fidesz szerint a romák oktatása és munkához juttatása hozhat eredményeket.

Képzés és foglalkoztatás – a kormány szerint ez a kulcsa a cigányság felzárkóztatásának. „Egy olyan 700-750 ezres tömegről beszélünk, ahol a munkanélküliség 80-90 százalékos, ahol a nagy része az iskolába járó gyerekeknek ugyan a nyolc osztályt elvégzi – ebből a szempontból a legjobb pozícióban vagyunk talán Európában, a roma gyerekek alapfokú oktatási intézményi teljesítményét tekintve –,  de utána nincs folytatás a szakma ágában és a továbbtanulás világában” – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

Segély helyett munka, a célokkal a Fidesz is egyetért. „Nagyon komoly vita kísérte a kormánynak azt az elképzelését és tervét, amit letett az asztalra a szociális segélyplafonra vonatkozóan. Azt gondolom, ez is egyfajta ösztönző, hogy egyébként világos legyen: nem lehet segélyből több jövedelemhez hozzájutni, mint munkából” – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke szerint az előző kabinetek alatt pont ez volt a probléma. „A segélyekre berendezkedő életmód kialakításához szükséges feltételek megteremtése egy életre szóló társadalmi egyenlőtlenséget teremtett a cigányság életében, ami az MSZP–SZDSZ-kormányzat elévülhetetlen bűne. A mélyszegénységben élők a lehetőség helyett diszkriminációellenes jelszavakat kaptak.”

„Soha annyi magyar cigánynak magyar történelemben nem volt olyan jó, mint Kádár alatt.” A szocialisták vezérszónoka a Fidesz politikáját bírálta, miközben a múltat dicsérte. „A társadalom jelentős része osztozik abban a gondolatban, hogy a cigányság felzárkóztatásában a maga ellentmondásai ellenére a létező szocializmus ért el eredményeket, és abban is, hogy a társadalmi esélyegyenlőség területén a jóléti, oktatási, egészségügyi szolgáltatások széles néptömegek hozzáférésének tekintetében az 1989 előtti világ a társadalom többsége számára egyszerűen jó volt” – jelentette ki Nyakó István.

A Jobbik elnök–frakcióvezetője a cigány–magyar együttélést tartja a legsúlyosabb problémának. „A cigányságon belül célként ki kell tűzni és el kell érni a magyar identitás kialakítását és megerősítését. Itt el kell mondani, hogy a liberális cigánypolitika, amely uralta az elmúlt 22 évet, a többségi magyar társadalommal szemben próbálta felépíteni a cigányság identitását. Ez szép szavakba csomagolt, látens rasszizmus” – fogalmazott Vona Gábor. A Jobbik ezért tankönyvet készít a roma gyerekeknek, hogy megszeressék Magyarországot.

Az LMP a romák bevonását sürgette az egészségügyi szűrőprogramokba, hogy várható élettartamuk ne legyen 15 évvel kevesebb, mint a nem romáké. Arra is emlékeztettek, hogy a 2006 előtti évtizedben az integrációra elköltött mintegy 120 milliárd forintnak alig tizede jutott el az érintettekhez.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

 Menczer Tamás: önök ezt az országot egyszer már tönkretették + videó

Menczer Tamás: önök ezt az országot egyszer már tönkretették + videó

Önök ezt az országot egyszer már tönkretették - így reagált Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében arra, hogy Gyurcsány Ferenc felesége azt mondta: majd az ő kormánya visszaállítja Magyarországon a munka becsületét, majd ők tisztességes nyugdíjakat és béreket fizetnek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!