2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Belföld

Évfordulós Gyurcsány hazugságbeszéde

Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde látlelet volt a balliberális oldal valós működéséről, amelynek kórképe mind a mai napig érvényes – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politológus a beszéd elhangzásának holnapi évfordulója kapcsán.

  • Évfordulós Gyurcsány hazugságbeszéde

Holnap lesz tizennégy éve, hogy a balatonőszödi kormányüdülőben, az MSZP zárt körű frakcióülésén elhangzott Gyurcsány Ferenc „őszödi beszéde”. Az akkori miniszterelnök ebben egyebek mellett azt mondta: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi.”

A trágárságokat sem nélkülöző szónoklatban kijelentette: „Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk, és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt.”

A belpolitikát megrengető beszéd első részletét 2006. szeptember 17-én juttatták el máig ismeretlenek a Magyar Rádióhoz, s az pillanatok alatt kiszivárgott. Még aznap tüntetések kezdődtek, a résztvevők a kormányfő lemondását követelték, majd a Magyar Televízió székházának másnapi ostromával elindult a rendszerváltoztatás utáni legnagyobb tüntetéssorozat. Gyurcsány Ferenc a tiltakozások ellenére sem mondott le. A Fidesz hetvenkét órás „ultimátumot” adott a kormányfőnek, aki bizalmi szavazást kért maga ellen az Országgyűlésben, amit a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával megnyert. A folyamatos politikai támadások a bukott miniszterelnököt azonban „hozzáragasztották” a pártjához, ami azután nagymértékben meghatározta a balliberális kormánykoalíció sorsát és a 2010-es választás kimenetelét is.

Gyurcsány a szocialisták Titanicjának fedélzetéről még arról szónokolt, hogy mondatainak stílusa és a hangneme egy szenvedélyes beszéd kellékei, „költői túlzások” voltak. Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető pedig a választók átverését azzal mentegette, hogy Gyurcsány nemcsak magáról, pártjáról és kormányáról, hanem az egész rendszerváltó elitről beszélt, amikor hazugnak nevezte a rendszert.

Sólyom László akkori köztársasági elnök szerint Gyurcsány beszéde morális válságba sodorta az országot, és ezt a válságot a miniszterelnök reakciói csak fokozták, mivel a kormányfő a személyes felelősségét összemosta „az elmúlt tizenhat évvel”. Mint mondta, semmilyen cél nem teheti lehetővé, hogy bárki megkérdőjelezze a demokratikus normákat.

Gyurcsány Ferenc őszödi beszédével végleg lerántotta a leplet annak az álszent balliberális politikának a működéséről, amelynek mind a mai napig szemtanúi lehetünk – mondta a Magyar Hírlapnak az „évforduló” kapcsán Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a bukott miniszterelnök elismerte, hogy a valós gazdasági adatok elhallgatásával, hazugságok és trükkök százaival tartották meg a hatalmat a 2006-os választáson, ráadásul semmilyen elképzelésük nem volt arról, miként lehetne az ország problémáira válaszolni.

Deák szerint ma sincs ez másként, a balliberális oldal a járvány során is álhírek tucatjait terjesztette, ugyanakkor az őszödi beszéd beismeréseinek köszönhetően már lényegesen kevesebben hisznek nekik, mint azt megelőzően. A beszéd látlelet volt a balliberális oldal működéséről, amelynek kórképe mind a mai napig érvényes.

"Magyarország egyik legőszintébb, legtisztességesebb drámai beszéde"

Az őszödi beszédre nemrég már így emlékezett vissza a volt miniszterelnök. Az elhíresült mondatokból, a hazugságról és a választók becsapásáról szóló mondatait nem idézi.

Gyurcsány korábbi párttársa már tudomást sem akar venni az őszödi beszédről és a 2006-os tüntetéshullámról.

Gyurcsány párbeszédes szövetségese pedig elmenekült a kérdés elől.

A beszéd kiszivárgása után 14 évvel Gyurcsány párttársa viszont igazságbeszédként titulálja a botrányos hangfelvételt.

Varju a Parlamentben Orbán Viktornak szegezett azonnali kérdésében a kormányt bírálta és azt mondta, hogy szerinte a miniszterelnök örülne, ha a rendőrök vinnék el.

Volt egy mondata, ami megér egy ¾ percet, így hangzott, hogy rendőrség vitesse el. Nem Önök lőtték ki a az emberek szemét? Nem arról van szó, hogy éppen holnap lesz az évfordulója annak, hogy amikor az emberek, amikor elhangzott egy beszéd, ami a nyilvánosságra kerülést követően kiváltotta az emberek elégedetlenségét, amit Önök nem párbeszéddel meg Parlamenti vitával, hanem karlapozással, meg szemkilövetéssel próbáltak orvosolni.

 

A miniszterelnök ezután felidézte Gyurcsány Ferenc 14 évvel ezelőtti szavait.

Amit meglehetett csinálni az elmúlt egy hónapban azt megtettük, amit az azt megelőző hónapokban titokban meglehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk azt megtettük. Gratulálok...

A miniszterelnök emlékeztetett: 2006 őszén brutális tömegoszlatás volt a főváros utcáin. A rendőrök szemmagasságban lőttek könnygázt a tüntetőkre, és a gumilövedékekkel is az emberek fejére, illetve testére céloztak. Több száz ember sérült meg, valakinek a szemét lőtték ki, mások pedig a testén lévő sérüléseiket mutatták a Hír TV-nek.

Magyar Hírlap/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.
Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!