2019. szeptember 21.,
szombat, Máté, Mirella napja

Évekig lopott, egyebek közt Rippl-Rónai-festményeket, most elkapták

2014. május 14., szerda 11:03, frissítve: szerda 17:58

Csaknem húszmillió forint értékű ellopott festményeket és más tárgyakat találtak meg a rendőrök Kalocsán. Mednyánszky, Rippl-Rónai és Csók István képeit és más ékszereket, dísztárgyakat 2011 óta lopták ki folyamatosan egy kalocsai raktárból. Az ügyben április végén tett feljelentést a tulajdonos. A nyomozók a tolvajt május elején kapták el és vették őrizetbe, a 32 éves kalocsai lakos korábban a raktárban dolgozott. A férfi kihallgatásán részben beismerte tettét, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte. A rendőrök a házkutatás során az ellopott tárgyak egy részét megtaláltak, a többit interneten adta el a gyanúsított.

A Kalocsai Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást indított lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A sértett 2014. április 30-án feljelentést tett a rendőrkapitányságon, miszerint Kalocsán raktárként használt helyiségeiből 2011. évtől kezdődően csaknem húszmillió forint értékben, egyebek között Mednyánszky, Rippl-Rónai és Csók István festményeit, ékszereket, dísztárgyakat, informatikai eszközöket, gépkocsifelniket és -alkatrészeket, borokat, lakásgépészeti tárgyakat lopott el ismereten elkövető.

A nyomozók a beszerzett adatok alapján 2014. május 7-én beazonosították és őrizetbe vették a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható V. István 32 éves kalocsai lakost. A személynél megtartott házkutatáskor a nagy értékű festményeken kívül dísztárgyakat, ékszereket, elektronikai eszközöket találtak és foglaltak le a rendőrök.

A nyomozás során az is kiderült, hogy a férfi korábban a sértettnél folyó munkálatokkor járt bent a raktárakban, és hozzáfért azok kulcsaihoz, valamint a bűncselekményből származó tárgyak egy részét azóta már az interneten keresztül értékesítette. A terhelt gyanúsítotti kihallgatásakor a bűncselekmény elkövetését részben elismerte. A Kalocsai Rendőrkapitányság kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását, amit a Kalocsai Járásbíróság elrendelt.

Forrás: Hír TV