2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

Évek óta valótlan vagyonnyilatkozatokat ad le Karácsony pénzhordozója

Valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatokat adott be Perjés Gábor II. kerületi önkormányzati képviselő, Karácsony Gergely mozgalmának korábbi pénzhordozó embere. A politikus több millió forintnyi jövedelmet titkolhatott el - tudta meg a Magyar Nemzet.

  • Évek óta valótlan vagyonnyilatkozatokat ad le Karácsony pénzhordozója

Perjés Gábor önkormányzati képviselő a II. kerületben, ezért évente vallania kell vagyoni helyzetéről. Először megválasztása után, 2019 novemberében adta le vagyonnyilatkozatát. Ebben feltüntette, hogy az Országgyűlés Hivatalában a Párbeszéd Párt rendezvényszervezőjeként havi bruttó 235 ezer forintot keresett az önkormányzati képviselői tiszteletdíján felül, de egyéb jövedelemről nem számolt be, pedig lett volna miről - írja a Magyar Nemzet.

Perjés ugyanis 2016 és 2019 között a Trafó Kortárs Művészetek Háza (röviden: Trafó) felügyelőbizottsági tagjaként,

afféle politikai delegáltként havi bruttó 80 ezer, tehát évente közel egymillió forintot keresett, de ez a tétel mégsem szerepelt első önkormányzati vagyonnyilatkozatában.

A dokumentumot 2019. november 11-én adta le, ám a Trafóban még 2019. november 30-ig a felügyelőbizottság tagja maradt, vagyis számot kellett volna adnia jövedelméről.

A lap cikke szerint a politikus ezután a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöki tisztségét kapta meg 2019 végén, a cég az ezt követő évben megszűnt. Az ezzel összefüggő jövedelem és a pozíció szerepel a Perjés által leadott dokumentumban, ám a cég megnevezése érdekes módon nem.

A tisztség, amit egyetlen évben sem vallott be 

Perjés Gábor ezután sem maradt extra kifizetések nélkül, ugyanis 2020 végétől a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagságát kapta meg. Ennek azonban nincs nyoma azóta leadott vagyonnyilatkozataiban (2021, 2022, 2023), ami azért problémás, mert ez szintén fizetett tisztség. A II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. 2021-es beszámolója szerint havi 65 ezer forintot kap Perjés Gábor, amely 2023-tól 85 ezer forintra emelkedett. Ez éves szinten 780 ezer forintot jelentett 2021-ben és 2022-ben, idén pedig már több mint egymillió forintot.

Ajándékba kapott tulajdonjog

További érdekesség, hogy úgy tűnik: Perjés a képviselői bemutatkozásában sem mond igazat, amikor azt írja, hogy gyerekkora óta a II. kerület lakója. A legutóbbi két vagyonnyilatkozatát már Törökbálinton keltezte, ahol egy luxusotthonnal rendelkezik és ide van bejegyezve a Karácsony Gergely vezette 99 Mozgalom Egyesület is. De az Opten-cégadatbázisában is az látszik, hogy bejelentett lakhelye évekig az I. kerületben volt - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A törökbálinti ingatlanon kívül 2022-ben ajándékozás révén hozzájutott egy XII. kerületi, 43 négyzetméteres lakás tulajdonjogának 50 százalékához is, de nincs II. kerületi ingatlana.

Szorul a hurok

Perjésnek nem csak a vagyonnyilatkozatok okozhatnak fejfájást. A 99 Mozgalom több, mint 500 millió forintnyi, állítólag mikroadományokból származó befizetése kapcsán a hatóságok már nyomozást rendeltek el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás és pénzmosás elkövetésének gyanúja miatt vizsgálódik.

A homályos pénzügyi tranzakciók ténye akkor került nyilvánosságra, amikor feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) júniusi jelentését, amely a 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szólt.

A dokumentumban többek között az olvasható, hogy Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, és Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom számlájára.

A befizetések nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt: 917 695 eurót és 3900 angol fontot fizettek be készpénzben a mozgalom OTP-s számlájára - emlékeztet a súlyos esetre a Magyar Nemzet.

Az elhíresült adományládika

Az ügyben nemrég hamis magánokirat felhasználása miatt az OTP is feljelentést tett miután a pénzintézet vizsgálata megállapította, nem kerülhettek az adománygyűjtő ládákba úgy a bankjegyek, ahogyan azt Perjés Gábor előadta, így az erről szóló jegyzőkönyvek is hamisak lehetnek.

A pénz jelentős része egyébként a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-csoporthoz vándorolt, amely lényegében a baloldal teljes 2022-es országgyűlési kampányát lebonyolította.

Nyitókép: Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!