2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Célpont 18:00

Belföld

Európa a háború árnyékában + videó

Ma mutatják be a Századvég Alapítvány „Európa a háború árnyékában” című konferenciáján az Európa Projekt-kutatás legfrissebb eredményeit. Kövesse élőben az eseményeket nálunk május 7-én, kedden 8:45-től!

  • Európa a háború árnyékában + videó

A Századvég Alapítvány 2016 óta készít közvélemény-kutatást azzal a céllal, hogy megvizsgálja az európai állampolgárok véleményét az unió jövőjét leginkább érintő kérdésekben. Az egyedülálló Európa Projekt-kutatássorozat 2024-es felmérésének célja ezúttal is a kontinensünket érintő legjelentősebb közéleti kérdésekkel kapcsolatos lakossági attitűdök feltérképezése volt. A kutatás fő témái az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos kérdések, illetve az Izrael–Hamasz között zajló fegyveres konfliktus. Valamint a témák között szerepel többek között a társadalom konjunktúraérzete, az Európai Unió tevékenységeinek megítélése, az energiaárak alakulása és az energiapolitika, a média, a vallási hovatartozás és a migrációhoz való viszony feltérképezése.

A kutatás eredményeit az Európa a háború árnyékában című konferencián mutatják be, több neves szakmai és közéleti szereplő részvételével.

Deutsch Tamás: Magyarország továbbra is ellenáll a háborúpárti törekvéseknek

A világ legerősebb szuverenista politikai ereje a Fidesz és a KDNP együttműködése és a világ egyik legeredményesebben működő szuverenista kormánya – szögezte le a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője a Századvég Alapítvány konferenciáján. Deutsch Tamás kiemelte: Magyarország a brüsszeli nyomás ellenére továbbra is ellenáll a háborúpárti törekvéseknek.

A magyar kormány, a békepárti parlamenti képviselők erejét, a június 9-ei európai parlamenti választás eredménye tudja megsokszorozni. Nem lehet elégszer elmondani azt, hogy sajtónyilatkozatok, még oly fontos és jeles konferenciákon elmondott beszédek és előadások mellett a politika világában a legfontosabb az az erő.

Deutsch Tamás hozzátette: ezzel ellentétben a magyar a dollárbaloldal valamennyi pártja erőszakos és szélsőséges, háborúpárti álláspontot képvisel.

Hidvéghi Áron: Európa békepárti, senki nem akar bevonulni ebbe a háborúba

A Századvég elnökhelyettese a 10. Európa Projekt-kutatás eredményeit úgy összegezte: hiába akarják bevonni a lakosságot a háborúba, az európaiak többsége nem akar katonát küldeni Ukrajnába.

A háborúpárti európai vezetők úgy keretezik, hogy miért szükséges nekünk bevonódni ebbe az orosz-ukrán háborúba, hogy tulajdonképpen azzal Európát védjük, az oroszokkal szemben. Na, itt már azért megcsappan a lelkesedés, mondjuk 27 % mondta azt, hogy harcolna a saját hazájáért – hangsúlyozta Hidvéghi Áron, majd hozzátette:

a kutatás eredményei egyértelműen rámutatnak, hogy Európa békepárti.

Tuzson Bence: Békepárti fordulatra van szükség Európában

A konferencián rendezett kerekasztal-beszélgetésen Tuzson Bence igazságügyi miniszter kiemelte: a júniusi európai parlamenti választás legkomolyabb tétje a háború kérdése. Nem volt példa még arra, hogy ennyire húsbavágó, az életünket ilyen széles spektrumon, akár konkrétan is érintő kérdésről kelljen dönteni - magyarázta. Hozzátette: nem az a lényeg, hogy a tagállamokban jobboldali vagy baloldali pártok nyerik meg a választást, hanem hogy békepártiak-e.

Tuzson Bence hangsúlyozta: amíg a mostani kormány van hatalmon Magyarországon, hazánk nem fog meghátrálni ebben a kérdésben, nem fog katonákat küldeni, fegyvert szállítani egy szomszédos országban zajló háborúba. A nyomás ugyanakkor jelentős az országon - fűzte hozzá.

A miniszter beszélt arról is, hogy Európának erős nemzetekre kell épülnie. "Erős Európa csak erős nemzetek szövetségeként képzelhető el" - rögzítette. Megjegyezte: a magyar álláspont szerint az európai jogalkotás nem állhat az egyes nemzetek alkotmánya felett, hanem éppen a nemzeti alkotmányokból vezethető le.

"Meggyőződésem, hogy lesz szuverenista fordulat Európában" - húzta alá. Folyosói beszélgetéseken "nagyon jól lehet érzékelni, hogy a legtöbb európai kormánytag ugyanezt érzi, még ha a hivatalos álláspont miatt sokszor nem is mondják ki " - tette hozzá.

A Híradóban a konferenciáról élőben kapcsoltuk Illés Péter kollégánkat, aki Hortay Olivérrel, a Századvég Kutatóintézet üzletág vezetőjével beszélgetett.

A konferencia részletes programja ITT olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Spanyol szövetségesének üzent Orbán Viktor

Spanyol szövetségesének üzent Orbán Viktor

Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében, amelyet a jobboldali spanyol Vox párt EuropaViva24 elnevezésű politikai nagygyűlésén vetítettek le Madridban vasárnap.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!