2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Nem született döntés Gothár Péter ügyében

MTI,

2019. december 4., szerda 19:30

Nem született döntés a Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottságának ülésén, ahol ma Gothár Pétert is meghallgatták. A nőszervezetek képviselői ma annak érdekében tüntettek, hogy minden színház vegye le a műsoráról Gothár Péter rendezéseit addig, amíg nem történik meg a rendező zaklatási ügyének alapos kivizsgálása. Bejelentették: az ügy érdekében online petíció is indul.

Nem született döntés a Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottságának ülésén, ahol ma Gothár Pétert is meghallgatták. Az ülésről nem is nyilatkoznak. Az Origo információi szerint az egyetem, amennyire csak tudja, próbálja húzni az eljárást, arra számítva, hogy elül a sajtóvisszhang. Az ülést nap közben kétszer is elhalasztották, az eredetileg tervezett 10 óra helyett délután fél kettőkor kezdődött, ráadásul külső, titkos helyszínen, hogy Gothár Péternek véletlenül se kelljen az újságírókkal találkozni és a kérdéseikre válaszolni. 

A meghallgatás eredetileg a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületébe volt kiírva. Amikor azonban az egyetem vezetése meglátta az Origo stábját (majd a sajtó többi helyszínre érkező munkatársát), akkor kétszer is elhalasztották a kezdést. Később az is kiderült, hogy nem is a Színművészeti épületében volt az ülés (még olyan hír is elterjedt, hogy a bizottság egyenesen Gothár Péter lakására ment).

Késő délutánra annyit sikerült megtudni, hogy az ülés véget ért, de döntés nem született. Ami azt jelenti, hogy biztosan sor kerül majd új tárgyalásra is. Arról, hogy mi hangzott el, semmilyen tájékoztatást nem adtak eddig, bár a Színművészeti sajtósa korábban közleményt ígért.

Ma Magyarországon egyetlen nőnek sem szabad átélnie olyan zaklatást, amely a hírek szerint ebben a színházban megtörtént - mondta el a budapesti Katona József Színház előtt a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke. Szőnyi Kinga kiemelte, hogy Gothár Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a jövő generációit is tanítja, ezért most számos szülő fél elengedni gyermekeit az egyetem falai közé. A magyar színművészet nem veszítheti el azokat a tehetséges lányokat, fiúkat, akik nem akarnak ilyen közegben tanulni - jegyezte meg.

Szőnyi Kinga emlékeztetett arra, hogy 1956-ban ezen a napon az asszonyok néma tüntetéssel álltak ki a Vörösmarty téren egy elnyomó diktatúra ellen; jelmondatuk az volt: "A nők ereje legyőzi még a fegyvereket is!". Megengedhetetlenek a Katonában történt atrocitások és hogy ezekről mit sem tudni, valamint az is, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem saját maga akarta vizsgálni Gothár Péter oktatói tevékenységét - jegyezte meg az érdekszövetség elnöke. Szőnyi Kinga elmondta, amennyiben a jövőben hasonló eset történik, ugyanígy fellépnek majd.

Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója közölte: az egyesület szerdán online petíciót indít a www.noiszem.hu honlapon, azt kérve, hogy sehol ne játsszák Gothár Péter rendezéseit. A figyelemfelkeltő akcióra azért van szükség, hogy minél több emberhez eljusson ennek az esetnek a híre - fűzte hozzá. Király Nóra hangsúlyozta: szeretnék, hogy ne maradjon következmények nélkül ez az ügy és ezzel talán másokat is megmenthetnek a zaklatástól.

Mint emlékeztetett, Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója elismerte, hogy már egy éve tud a zaklatásról, de a jelek szerint erről az egyetemet nem értesítette, noha tanít ott.

Egy jóérzésű, felelős vezetőnek ez kötelessége lett volna - vélekedett Király Nóra.

MTI, Origo, Hír TV