2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Esztergomi robbantás: nem lehetett volna elkerülni a történteket

Arra nem lehetett felkészülni, hogy az esztergomi robbantó nemcsak magával akart végezni - így vélekednek a Hír Tv által megkérdezett szakértők, akik hangsúlyozták: sem a pszichológusnak, sem a rendőri egységeknek nem volt könnyű feladatuk, hiszen ilyen szélsőséges helyzetek megoldására, nincs biztos forgatókönyv.

  • Esztergomi robbantás: nem lehetett volna elkerülni a történteket

Szerdán robbantotta magára és az őt körülvevő rendőrökre esztergomi házát J. László. A detonációban nemcsak a robbantó, hanem a TEK egyik kommandósa is életét vesztette, tizenegyen pedig megsérültek, köztük több rendőr és tűzoltó.

"A férfi feltehetően egy flex-szel a kezében egy gázpalack felé tesz egy vágó mozdulatot. Az is biztos, hogy egy flex volt és az is biztos, hogy ennek egy csóvája látszott,majd bekövetkezett a detonáció" - mondta Hajdu János a Terrorelhárítási Központ igazgatója.

A túsztárgyaló mintegy négy órán keresztül próbálta lebeszélni a férfit a merényletről.

"Ez a hullámzó tárgyalás, amit hallottunk, pont azért nehéz, mert azt jelenti, hogy bizonyos esetekben remény nyílott arra, hogy a pszichológus le tudja beszélni. Bizonyos esetekben viszont egyre aktívabbá, eseménydúsabbá vált a helyzet, és ez a hullámzás, ez nagyon erősen ki tudja készíteni a pszichológust is. Elképesztő teher ez egy pszichológusnak a lelkén egyébként" - fogalmazott Kitanics Márk igazságügyi pszichológus szakértő.

Réti László rendőrségi szakértő szerint a rendőröknek sem volt könnyű dolguk, rengeteg információt kellett mérlegelni a helyszínen és gyors cselekvésre volt szükség.

"Nagyon-nagyon nehéz döntéseket kell ott másodpercek alatt meghozni. Amikor begyújtotta a benzint az illető, akkor nagyon gyorsan kellett cselekedni. Nyilvánvaló volt, hogy be kell menni, és meg kell próbálni ezt a szituációt megszüntetni, és onnantól már kényszerpályán voltak" - tette hozzá a rendőrségi szakértő.

Ilyen helyzetre nem lehet felkészülni és a történteket nem lehetett volna elkerülni - erősítette meg reggeli műsorunkban egy biztonsági szakértő. Hajós István szerint a jövőben megoldás lehet az ilyen esetekre, ha ember helyett egy robotot küldenek be az épületbe, erre már fejlesztések is vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!