2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Erőszakba fordult a taxissztrájk Madridban

Erőszakba fordult a taxisok sztrájkja Madridban. A tüntetők azonos versenyfeltételeket és szigorúbb szabályozást követelnek az autómegosztó szolgáltatókkal szemben. A tiltakozók elállták az e héten megnyitott nemzetközi turisztikai vásárhoz vezető utakat. A rendőrségi összecsapásokban eddig mintegy 11 ember megsérült, egy személyt pedig letartóztattak.

  • Erőszakba fordult a taxissztrájk Madridban

Autógumikból és konténerekből épített máglyával zárták el az utat a taxisok Madridban, akik az online működő autómegosztó cégek ellen tüntetnek. A tiltakozások hétfő reggel kezdődtek, néhány nappal azelőtt, hogy a világ egyik legnagyobb nemzetközi turisztikai vására megnyílt a spanyol fővárosban. A francia kormányellenes tüntetőkkel szimpatizálva sárga mellényt viselő demonstrálók autóikkal elzárták a vásárhoz vezető utat. Az eseményt megnyitó spanyol királyi párnak is kerülőutakon kellett megközelítenie a helyszínt.

Mindenképp ajánlom, nézzenek utána, milyen tömegközolekedéssel tudnak eljutni a célpontjaikhoz. Inkább a buszokat vagy a metrot használják, ha tele is van, de sajnos a taxisok blokádokat állítottak a kiállításhoz vezető metrókijáratokat is – számolt be a helyszínen tapasztaltakról a Hír TV-nek Tódór Renáta arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tanácsol azoknak akik Madridba utaznak.

A taxisok azonos versenyfeltételeket szeretnének a személyszállítás területén. Véleményük szerint az online applikációt használó személyszállító cégek a jogszabályok megkerülésével, piaci ár alatt tudják kínálni szolgáltatásukat, ellehetetlenítve ezáltal munkájukat.

„Kell erre egy megoldás, hiszen annyi évnyi munka után most el akarnak bennünket söpörtni az útból. Az online autómegosztó szolgáltatók azt akarják, hogy a taxisok tűnjenek el az utakról, így ők tudnak a helyükbe lépni. A politikusoknak és az autómegosztó szolgáltatók mindketten felelősek ezért”– mondta Francisco Sanchez, az egyik taxisofőr.

A tüntetők elsősorban annak a törvénynek a betartatását követelik, ami 30 taxisonként 1 úgynevezett VTC-engedély kiadását teszi lehetővé. Ez az a hatósági dokumentum, amelyet minden közösségi személyszállítást végző sofőrnek be kell szereznie a munkavégzéshez Spanyolországban, és ennek használatával működnek az autómegosztó szolgáltatók.

„Nem kérünk sokat, csupán annyit, hogy tartsák be a törvényeket”– tette hozzá egy névtelen társa.

Emellett azt kérik, hogy az Uber és a Cabify szolgáltatásaira több órával hamarabb kelljen előrendelést leadnia az ügyfélnek, ezt a madridi autonóm kormány azonban elutasítja.Spanyolországban legutóbb tavaly július végén volt hasonlóan nagyszabású, csaknem egy hétig tartó sztrájk. A tiltakozásoknak akkor az vetett véget, hogy a szaktárca az autonóm kormányok és önkormányzatok hatáskörébe helyezte át az alternatív közösségi szabályozást. A mostani tüntetésnek egyelőre nem lehet látni a végét, hiszen a Madridi Közösség elnöke nem akar szigorító intézkedéseket bevezetni az autómegosztókkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!