2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

Érezhetően megnőtt a kereslet a diákhitel után

A hallgatók főleg albérletre, megélhetésre költik a kölcsönt. A HÖOK szerint még mindig sokan kényszerülnek munkát vállalni, hogy finanszírozhassák tanulmányaikat.

  • Érezhetően megnőtt a kereslet a diákhitel után

„Hogyha már tíz tantárgyból meg kell venni a jegyzetet, az súlyos tízezrek. 20-30 ezrek, és igazából a diákfizetés mellett lehetetlen ezt szülői segítség nélkül végigvinni.”

A Hír TV-nek nyilatkozó Hunyadi Dorottya egy fővárosi egyetem végzős hallgatója. Nyáron dolgoznia kell, hogy a jegyzeteit és a költségtérítést ki tudja fizetni, de így is szerencsésnek tartja magát, mert nem kell albérletet fizetnie.

„Rengetegen vannak a szaktársaim közül, akik viszont albérletben laknak és nagyon magas a költségük. Tehát gyakorlatilag egy normál ember, egy felnőtt ember fizetése rámegy kompletten az albérletre” – tette hozzá.

Sok fiatalnak így nincs más útja, mint a diákhitel.

„Februárban rengeteg ügyfélbarát változás lépett életbe, egyértelműen megnőtt az érdeklődés, főleg a Diákhitel2 iránt” – jegyezte meg a Diákhitel Központ Zrt. kommunikációs igazgatója.

 

A Diákhitel2 0 százalékos kamata ugyanis nagyon vonzó, ezt azonban továbbra is csak a tandíjra lehet fordítani. Imre Zita Ugyanakkor a Diákhitel1 iránt is nő az érdeklődés, tette hozzá Imre Zita.

„A szabad felhasználású diákhitelt bármilyen képzési formában kérheti a hallgató, a hitelcélt maga határozza meg. Azt látjuk egyébként, hogy zömében megélhetésre, albérletre vagy kollégiumi díjra, vagy olyan, az egyetemi mindennapokhoz kapcsolódó kiadásokra költik, amik a mindennapokban segítik a hallgatókat” – jegyezte meg.

„Az idei szemesztertől 40 százalékkal nőnek a szociális támogatások.”

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke arra is felhívja a figyelmet, hogy a hallgatók számtalan új kedvezményre jogosultak. Ilyen az ingyenes KRESZ- és nyelvvizsga. Nemzetközi összevetésben azonban így is túl sok diáknak kell dolgoznia, hogy tanulhasson.

„Természetesen fontosnak tartom azt, hogy a diákok munkát vállaljanak és tapasztalatot szerezzenek, csak itt mindig az a döntő, hogy a tapasztalatszerzésre irányuló munkának mennyi az aránya, és az úgynevezett kényszermunkának, a megélhetéshez fontos munkának. Úgy látjuk, hogy ez a szám magas, az Eurostudent VI. felmérése szerint 37,7 százaléka a fiataloknak a miatt kell, hogy munkát vállaljon, mert feltétlenül szüksége van egy bevételre. Ezen mindenképpen érdemes változtatni” – hívta fel a figyelmet Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke.

A most kezdődő szemeszterben csaknem 30 ezer új hallgató kezdi meg felsőoktatási tanulmányait.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!