2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Erdő Péter: elődeink példája kötelez, hogy mi is megéljük és továbbadjuk hitünket

Alapítása 975. évfordulóját ünnepli a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia. A jubileum alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét szombat este a Március 15. téren álló belvárosi plébániatemplomban.

  • Erdő Péter: elődeink példája kötelez, hogy mi is megéljük és továbbadjuk hitünket

Erdő Péter a szentmise elején arról beszélt: büszkék lehetünk elődeinkre, akik megmutatták, hogy itt, a Duna-parton katolikus közösségi életet lehet és kell élni. Ez a büszkeség pedig "minket is arra kötelez, hogy a mai kor változó helyzeteiben is képesek legyünk megélni és vonzó módon továbbadni a hitünket".

A főpásztor szentbeszédében kiemelte: 975 év egy templom, egy plébánia életében, de még egy nemzet életében is történelmi idő. Ez a plébánia, ez a templom a kezdet kezdetétől "királyi egyház" volt és közvetlenül az esztergomi érsekhez tartozott, akkor is, amikor a körülötte lévő terület még a Váci egyházmegye részét alkotta.

A bíboros hozzátette: minden bizonnyal azért tulajdonítottak a királyok ekkora jelentőséget a templomnak, mert a Duna-parti terület már a magyar kereszténység kezdeteikor istentiszteleti helynek számított, és már a rómaiak is stratégiai pontnak tekintették ezt a hídfőállást, ahol kultuszhely alakult ki.

Erdő Péter elmondta, a jeles évforduló alkalmából missziós év kezdődik a plébánián. Hozzátette: a templomok bejáratánál álló missziós keresztek fölött gyakran olvasható mondat, "Mentsd meg a lelkedet!" üzenete ma is aktuális. Itt és most, minden történelmi bizonytalanság és nehézség között kell Krisztus tanítása nyomán keresnünk az üdvösséget magunk, szeretteink és népünk minden tagja számára – tette hozzá.

A bíboros hangsúlyozta azt is: "ott van a kezünkben az isteni meghívó az örök boldogságra", és ha ezt "egyszer komolyan vesszük, akkor már itt a földön is rend, békesség és öröm fog uralkodni az életünkben. Akkor meg fogjuk különböztetni a fontost a jelentéktelentől, a jót a rossztól" – fogalmazott Erdő Péter.

Osztie Zoltán plébános köszöntőjében azt mondta: a plébánia 975 éves múltja a közösség öröksége, erőforrás, amely arra kötelezi őket, hogy továbbadják az elődeiktől kapott kincset.

A 975 éves jubileumi templombúcsút többnapos programmal, szentmisékkel, 24 órás szentségimádással ünnepli a plébániai közösség. A kedd esti, búcsúi szentmise után gyertyás körmenetet tartanak a belvárosban.

A jubileumnak a közösség emlékévet is szentel hangversenysorozattal, kulturális és lelkiségi programokkal. Az emlékév rendezvényei megtalálhatók a közösség honlapján, a belvarosiplebania.hu oldalon.

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

Egy bőrövvel hozta a ki a sodrából Magyar Pétert egy nő Szentendrén. A baloldali politikus mögé állt, majd magasba tartott egy bőrövet, hogy az eseményt rögzítő kamera is jól lássa.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!