2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Erdő: Isten nem unja meg, hogy megbocsásson

Jézus Krisztus feltámadásával a szereteté lett az utolsó szó, szeretettel lehet kialakítani egy élhető világot – mondta a Hír TV-nek adott interjúban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Felhívta a figyelmet arra: minden csatornán hirdetni kell az örömhírt. Minél több embert meg kell győzni arról, hogy igazságos világot kell építeni, és ehhez keresni kell a konkrét utakat.

A Húsvét üzenete mindig ugyanaz, az ember találkozása a végtelen, személyes Istennel, aki szeret minket – mondta el Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Hír TV Kontraszt című műsorának adott interjúban. Mint mondta: Jézus kereszthalála megrendítette a tanítványokat, az események hatására mintha elbizonytalanodtak volna, de volt valami, ami miatt mégsem széledtek szét, annyira szerették Jézust, akiből ellenállhatatlan szeretet sugárzott. Amikor az asszonyok és a tanítványok kimentek Jézus sírjához, és felfedezték, hogy az üres, bennük volt a félelem, ugyanakkor az öröm is. Ez az az öröm, amit meg kell osztani másokkal.
Hirdetés

Erdő Péter úgy látja: az ünnepek nem minden család életében meghatározóak, a társadalom változik. Az azonban megmarad, hogy az ember szíve nem nyugszik bele abba, hogy teljesen értelmetlen termékei vagyunk a világmindenségnek, és egyetlen érték van, hogy jól érezzük magunkat. Ez az életérzés kiált azért, hogy valami jobbat, teljesebbet, válaszoljunk az emberi élet tapasztalatára – hangsúlyozta. A Húsvét lényege, hogy az általunk fel nem fogható Istennel találkozunk, ehhez képest eltörpül a politika. A Húsvéttal egy új erőtérben helyezkedik el az életük, ha ezt felismerjük, akkor egymásra is sokkal nagyobb megértéssel fogunk nézni – fogalmazott.

A fejlődést sosem a gyűlölet alapozza meg

Jézus keresztre feszítésekor látszólag a gyűlölet győzedelmeskedett, de mégis a szereteté lett az utolsó szó. Az emberiség fejlődését sosem a gyűlölet alapozza meg, hanem a szeret alakít ki egy élhető világot. Ha a világban megnézzük a születési statisztikákat, akkor háborúban és közvetlenül utána nő meg a születések száma, a háborús viszonyok az életigenlés vágyát hozzák el – hívta fel a figyelmet Erdő Péter.

A pesszimisták gondolata, hogy a földi, anyagi jólét a legnagyobb érték, de ez nem igaz, mert a személy és személy közti szeretet a legnagyobb érték, amit meg lehet tapasztalni. Hitünk lényege Jézus Krisztustól ered, ezt tovább kell adni, de a világ változik körülöttünk, így az üzenetet úgy kell továbbadni, hogy célba érjen. Példaként említette, hogy egy kétperces anyag az interneten több ember szívére hat, mintha az teológiailag részletesen ki van fejtve. Erdő Péter szerint minden csatornán meg kell szólaltatni az örömhírt.

Az ember az, aki újra és újra hibázva feladja

Utalt Ferenc pápa egyik tanítására is, miszerint Isten nem unja meg, hogy megbocsásson, mi vagyunk azok, akik belefáradtunk abba, hogy bocsánatot kérjünk. Az ember az, aki újra és újra hibázva feladja, hogy a cselekedeteit mérlegre tegye, vagy elkezdi igazolni magát. Ehhez képest a kereszténység azt hirdeti, el lehet ismerni a rosszat rossznak, Isten megbocsát, de komolyan akarni kell a jobbá válást.

Felhívta a figyelmet arra is: százmilliók vannak a világban, akik embertelen körülmények között élnek, és nekik segíteni kell, de ez nem azt jelenti, hogy fegyveres harcba kell kezdeni. Minél több embert meg kell győzni arról, hogy igazságos világot kell építeni, és keresni kell ehhez a konkrét utakat. Húsvét üzenete pedig, hogy meg kell bocsátani mindenkinek, örülni kell Krisztus feltámadásának, hinni benne és a fényben újragondolni az életünket, hogy boldogabb, békésebb környezetet teremtsen életet teremtsen a Húsvét számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!