2019. május 20.,
hétfő, Bernát, Felícia napja

„Érdekek diktálnak, itt nem szerelemről van szó”

Hír TV

2019. március 14., csütörtök 21:57, frissítve: csütörtök 22:12

A CEU-tól a Karmelita-kolostoron át a Mazsihisz-ig vezetett a néppárti csúcsjelölt budapesti útja. Orbán Viktor levélben kért bocsánatot az őt kizárni szándékozóktól, de politikai álláspontját fenntartja. Ezekről is szó volt a Csörtében.

„Érdekek diktálnak, itt nem szerelemről van szó, ez nem annak a kérdése, hogy ki kivel szimpatizál, itt érdekekről van szó, arról, hogy ki tudja a saját érdekét erősebben képviselni. A Fidesz van egy világos felhatalmazása választóitól, nem kezdhet el maszatolni. Ebben nem kell különösebben megértés várni, ez egy konfliktus, amiben mindenki a vélt vagy valós érdekét próbálja érvényesíteni” – így jellemezte az Európai Néppárt és a Fidesz közötti helyzetet Lánczi Tamás politikai tanácsadó a Hír TV-ben.

Arra a kérdésre, hogy a magyar helyett miért nem a franciaországi zsidó szervezeteket keresi fel Manfred Weber, hiszen ott jelentősen növekvőben van az antiszemitizmus ellenben Magyarországgal az Élet és Irodalom főszerkesztője, Kovács Zoltán azt mondta: „nem tudom, hogy miért ne kereshetné fel, ettől függetlenül Párizsban is. Magyarországra jött, nem hiszem, hogy meg kellene így fordítani, hogy miért nem ott látogatja meg.”

A CEU-n tett Weber-i látogatás Lakatos Júlia politikai elemző szerint annak tudható be, hogy neki most pont azt kell sugároznia, hogy keresi az együttműködést, „hidakat akar építeni.”

Farkas Örs politológus erre válaszul felhozta Angela Merkel kancellár látogatását, aki a Magyarországon működő Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemre ment el, „összességében látszik, hogy kinek mi a fontos.”

 A teljes beszélgetés: