2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Eörsi szerint is létezik, csak ő romabűnözésnek mondja

Jobbikos állásponton a Gyurcsány-párt. A ma már a Demokratikus Koalícióban politizáló Eörsi Mátyás szerint is létezik cigánybűnözés. A volt SZDSZ-es képviselő tovább mentegeti a volt miskolci rendőrkapitányt, akit polgármesterjelöltként indítana a baloldal az önkormányzati választáson. A Gyurcsány-párt jelentős különbséget észlel Pásztor Albert kijelentése és a jobbikos Gyöngyösi Márton javaslata között, aki származási alapon listázta volna a magyar politikusokat. Pásztor Albert jelölése változatlanul megosztja Bajnai Gordon pártját.

„Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások, az ilyen erőszakos jellegű rablások elkövetői cigány emberek.” 2009 januárjában hangzott el ez a mondat Pásztor Albert szájából. Akkoriban Miskolc rendőrkapitánya volt, a sorozatos utcai rablásokról tartott éppen sajtótájékoztatót. Ma ő a baloldal közös polgármesterjelöltje a borsodi megyeszékhelyen.

„Olyan könnyen ítéljük meg egymást egy mondatról, húsz évig voltam képviselő, szerkesztő úr, voltak rossz mondataim. Ön nem tudom, mióta riporter. Voltak rossz mondatai? Voltak rossz mondatai. És akkor most van valaki, rászakad az ég, én ezt megértem, mert Magyarország legnagyobb problémája a kisebbségi kérdés ebben a pillanatban. Akik emiatt aggódnak, azokat én tökéletesen megértem, és erre mondom azt, hogy kérjünk bizalmat ennek az embernek, hogy a kampányban, és remélhetőleg, ha nyer, polgármesterként is bebizonyíthassa, hogy ő az emberi jogok alapján fog működni” – mondta Eörsi Mátyás.

„Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent.” 2012 novemberében, az akkori izraeli–palesztin válásággal összefüggésben beszélt a parlamentben a zsidó származású magyar politikusok listázásáról a jobbikos Gyöngyösi Márton. Róla és pártjáról egyértelmű ítéletet mondott a Demokratikus Koalíció szóvivője. „Jelentős különbség van, a Jobbik például szándékosan és tudatosan megtagadja az emberi jogokat, megtagadja embertársainktól és polgártársainktól még egyáltalán a létezéshez való jogot is, Pásztor Albert viszont semmi másról nem beszél, csak hogy van egy 260 ezres város, amelyben komoly problémák vannak, és ezeket a problémákat meg kell vitatni. Magyarország az Orbán-kormánynak köszönhetően most már négymillió szegény ember hazája, és a négymillió szegény ember hazájában nagyon sokan hajlamosak bűnbakot keresni, bűnbakot kiáltani, és a Demokratikus Koalíció ehhez nem fog asszisztálni” – mondta Gréczy Zsolt.

Pásztor Albert a Bajnai-szövetség miskolci szervezetének támogatását is élvezi. Az Együtt–PM Szövetség országos vezetése viszont nem hajlandó beállni a volt rendőrkapitány mögé az önkormányzati választáson. Erről Juhász Péter, az Együtt–PM társelnöke beszélt:

Juhász Péter: A helyi csapatunkkal is van mit elrendezni nyilván, ez egy hosszabb folyamat, megtudni az ő végső véleményüket, szeretnénk meglátni a működését ennek az egésznek. Ma annyit tudok mondani, hogy nincsen okunk változtatni az előző döntésünkön.
Riporter: Ha nem lesz jelöltjük, akkor kit fognak támogatni?
Juhász Péter: Ha nem lesz jelöltünk, akkor nem tudunk kit támogatni, mert a jelölt azt jelenti, hogy támogatunk valakit.

Juhász Péter miskolci párttársai a megszerezhető szavazatokat nézik. „Vannak olyan erősen liberális, inkább eszmékhez ragaszkodó emberek, akiket nagyra becsülünk, de nincsenek tisztában talán a miskolci viszonyokkal és az észak-magyarországi helyzettel, ezért úgy gondolom, hogy jobban meg kellene fontolni azokat a gondolatokat és nyilatkozatokat, amiket tesznek, és végképp elítélik Pásztor Albertet” – mondta Nagy-Korsa Judit, az Együtt–PM Szövetségi miskolci szervezetének tagja.

Sajtóhírek szerint az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM Szövetség egy helyi, reprezentatív közvélemény-kutatás után választotta közös miskolci polgármester-jelöltté Pásztor Albertet.


Schiffer trágár hangnemben ment neki a DK-nak

Trágár kifejezéssel ment neki a Demokratikus Koalíciónak az LMP vezetője Facebook-oldalán. Schiffer András bejegyzésében megengedhetetlennek, elfogadhatatlannak és megalázónak nevezte, hogy Eörsi Mátyás a korábban cigányozó Pásztor Albert miskolci polgármesterjelölt védelmében romabűnözésről beszélt. Schiffer emlékeztetett: az EP-választás hajrájában náci szimpátiával vádolták meg, amiért szóba állt a jobbikosokkal, szerinte most Eörsi Mátyás az, aki sunyin szélsőjobboldali retorikát használ.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Lesz következménye a francia elnök háborús retorikájának az európaiak biztonságára?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!