2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Belföld

Enyhíthetnek a trafiktörvényen

Enyhítenének a trafiktörvényen a fideszes képviselők a jogszabály zárószavazása előtt – mondta a Hír TV-nek Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Kósa Lajos szerint több kérdésben még vita van, de nem zárható ki, hogy a jövőben továbbra is lehet majd a benzinkutakon dohánytermékeket árulni. A parlament kedden dönthet a trafiktörvényről.

„Az, hogy a benzinkutak esetén a dohányforgalmazást megengedjük-e vagy sem, még vitakérdés, szerintem a frakció hétfőn vagy kedden fog majd erről dönteni. Természetesen nincs olyan képviselő, akit ne kerestek volna meg a dohány- vagy a nagykereskedelmi lobbi képviselői, mert ott elemi érdek, hogy legyen dohányáru. Mi azt gondoljuk, hogy egy ilyen rendszerben, amit mi képviselünk, sokkal jobban tudjuk ellenőrizni, hogy dohányt csak azok tudjanak venni, akiknek erre lehetőséget ad a szabályozás. Ma a 18 év alattiak is szabadon vásárolhatnak dohánytermékeket” – mondta Kósa Lajos.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy véli, hogy a trafiktörvényben szabott feltételek miatt lesznek olyan kistelepülések, ahol egyáltalán nem lehet majd cigarettát vásárolni. „A törvény előírja, hogy kivételes esetben üzletben is lehet árusítani cigarettát, az elkülönítés szabályait viszont szigorúan meg kell oldani. Egy kistelepülés kis üzletében ez nem biztos, hogy megoldható, tehát elképzelhető, hogy lesz olyan település, ahol nem lehet majd dohányterméket árulni” – mondta Vámos György főtitkár.

A trafiktörvény már tavaly december óta az Országgyűlés előtt van, a vitát azonban az unió állásfoglalásáig felfüggesztették. Brüsszel a határidőig nem emelt kifogást ellene. A jogszabály szerint 2013-tól csak dohányboltban lehetne cigarettát venni. A falvakban egyetlen ilyen üzlet működhetne, a városokban pedig kétezer lakosra jutna egy-egy belőlük. Az állami koncessziós szerződéseket várhatóan szeptember végén írják ki.

Szeptember elsejétől csak képes figyelmeztetéssel ellátott dohányterméket szabad gyártani. A hagyományos csomagolású cigarettát a boltokban év végéig lehet majd kapni, de ezek 2013. január elsejétől már nem lesznek forgalmazhatók.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!