2023. 09. 28. Csütörtök Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Belföld

Enyhébb feltételeket teremt a hallgatói nyilatkozat

Szerződés helyett nyilatkozatot kell aláírniuk az állami ösztöndíjas hallgatóknak a jövőben, a feltételek is enyhébbek lesznek.

A hallgatói nyilatkozat legújabb verzióját is vizsgálja Brüsszel. Az Európai Bizottság a dokumentum áttekintése után dönt arról, hogy indít-e kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen ez ügyben. A felsőoktatási kerekasztal szerdán állapodott meg a hallgatói nyilatkozat tartalmáról. Az új feltételek szerint az állami ösztöndíjas hallgatóknak csak a képzés idejét kell Magyarországon ledolgozniuk, és erre 20 év áll rendelkezésükre. Hallgatói szerződést írtak alá azok, akik 2012 szeptemberében állami ösztöndíjasként kezdték meg tanulmányaikat. Ezzel vállalták, hogy a tanulmányok után a képzési idő kétszeresét Magyarországon dolgozzák le. Ez a feltétel is változik a jövőben.


Szeptembertől az állami ösztöndíjas hallgatókkal már nem szerződést, hanem nyilatkozatot iratnak alá. Nekik annyi ideig kell majd Magyarországon dolgozniuk, amennyit állami támogatással tanultak. Ez három, illetve kilenc év is lehet, mindezt 20 év alatt kell teljesíteniük. Ha ezt nem teszik, a képzés költségét részletekben is visszafizethetik, az összeget inflációval terhelik. A feltételeket a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői is elfogadták. A részmegállapodás aláírása után az emberi erőforrások minisztere azt mondta: egy rugalmasabb és arányosabb rendszer jött létre, amely arra ösztönzi majd a hallgatókat, hogy időben fejezzék be a tanulmányaikat. A nyilatkozatot a hivatalos hallgatói érdekképviselet is aláírta.

Az enyhítések azokra a diákokra is vonatkoznak majd, akik a szigorúbb feltételeket tartalmazó hallgatói szerződést írták alá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Káosz a Budavári Önkormányzatnál

Káosz a Budavári Önkormányzatnál

A képviselő-testület döntéseinek végrehajtására szólította fel a helyi Fidesz V. Naszályi Mártát, az I. kerület párbeszédes polgármesterét. Böröcz László, a kormánypárt helyi elnöke 15 napos határidőt szabott erre, különben fegyelmi eljárást kezdeményez. A Napi Aktuálisban Böröcz Lászlóval beszélgettünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Tovább folytatódik az erzsébetvárosi lift kálváriája

Tovább folytatódik az erzsébetvárosi lift kálváriája

Az erzsébetvárosi polgármester ígérete ellenére még mindig nem használhatják a lakók az egyik Király utcai társasház liftjét. A személyfelvonó, amit az önkormányzat egyik cége felügyel, 2019-óta áll, hiába költöttek rá a lakók 40 millió forintot.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!