2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Belföld

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.

  • Emlékük legyen áldott + videó

80 éve, hogy megkezdődött a magyarországi zsidók tömeges deportálása. Minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

Kardos Péter, aki Kösztenbaum Péterként született 1936-ban, 8 éves volt, amikor átélte és túlélte a magyar holokausztot. A Parlamentben rendezett megemlékezésen elmondta: a mai napig élesen élnek benne az emlékek, és tisztán el tudja választani, hogy mi az, amit hallott és mi az, amit látott.

A Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: a gyilkosok nem érték el céljukat, a zsidóságot nem tudták kiirtani, a magyarságból pedig kitörölni.

Grósz Andor hangsúlyozta: a mai nemzedékek nem felelősek a felmenőik tetteiért, azért viszont igen, hogy azok ne ismétlődhessenek meg.

A múlt felidézése elevenen szembesít a régi bűnökkel, de akarva hisszük, hogy a múlthoz hasonló bűnök nem ismétlődhetnek meg soha a jövőben - erről pedig már Magyarország köztársasági elnöke beszélt a Parlamentben.

Sulyok Tamás kitért a családját korábban ért, a baloldali sajtóban megjelentekre is. Mint mondta, megrendítették a hallottak, amiről már nem tudja faggatni néhai édesapját.

A múltat, saját személyes múltamat is vállalva hajtok most fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt.

A köztársasági elnök ezzel lezártnak tekinti az édesapjáról szóló kérdéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A részvénypiac forgalma a héten 49,84 milliárd forint volt az előző héten elért 59,47 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!