2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Emelt fizetést kapnak a védőnők

Hír TV

2019. augusztus 8., csütörtök 15:46

Horváth Ildikó szerint jelentős esemény, hogy a védőnők július elsejétől az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek. Az államtitkár elmondta: a védőnőknek meghatározó szerepük van a kismamák és gyermekeik egészségmegőrzésében és a hazai kiemelkedően jó védőoltási rendszerben.

 

Mintegy négyezer védőnő kapja kézhez emelt fizetését a napokban, mondta el az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó kiemelte, a védőnők többéves bérrendezési programjában a mostani az első emelt összegű kifizetés.

"Egy komoly bérrendezésre kerül sor ugye első lépésében megtörténik az hogy igazodjon az egészségügyi bértáblához a védőnőknek a bére és így a mostani emeléssel együtt ez az igazodás is megtörténik, az az egyik pótlék ami már itt említésre került a védőnői 33 ezer forintos pótlék bekerül az alapilletmény körébe és ezt követően pedig az emeléseknek a lépcsői hasonlóak lesznek vagy ugyanazok lesznek mint az egészségügyi szakdolgozóknak a bértábla szerinti lépcsői."

Az államtitkár kiemelte: a védőnők fontos szerepet töltenek be a korai diagnosztikában éppúgy, mint a védőoltások beadásában.

Az egészségügyi szakmai kollégium védőnő tagozatának vezetője hungarikumként említette a magyar védőnői szolgálatot

A védőnők a magyar családok legközelebbi szövetségesei, diplomás alapellátó szakemberek. 104 éves szolgálatról beszélünk, hungarikum szolgálatról beszélünk, amelyik megérdemli ezt a törődést és minden támogatást.

Bábiné Szottfried Gabriella felidézte: 2005-től évekig nem rendezték a védőnői béreket, pótlékokat; 2010-ben a kormány pótlékok emelésével próbálta orvosolni a helyzetet. Ezzel együtt országos védőnői konzultációt indítottak, amelynek része volt a védőnői bérrendezés is. Ennek eredménye, hogy 2022 januárjában a védőnők már a 2018-as alapilletményük 2,5-szeresét kapják kézhez.

Hír Tv