2021. 12. 01. Szerda Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Élvezetes és kulturált vita folyt Hiller István és Gulyás Gergely között a Tranziton

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hiller István, az MSZP választmányi elnökének vitája a tihanyi Tranzit közéleti fesztiválon.

Hiller István, az MSZP politikusa a nyugdíjprémium elosztását vitatta. Gulyás Gergely erre azt mondta, hogy a nyugdíjprémium kifejezés az elmúlt években lett csak ismert, mivel a baloldali kormány időszaka alatt nem volt gazdasági növekedés.

A Miniszterelnökség vezetője emlékeztetett: ezt a törvényt az MSZP hozta meg, csak akkor nem tudtak prémiumot fizetni, mert a gazdaság nem nőtt.

A felek között komoly vita alakult ki arról, hányan is dolgoznak külföldön. Gulyás Gergely szerint egyáltalán nem igaz az az állítás, hogy sokan hagyták el Magyarországot, mivel a térségben vannak nálunk sokkal rosszabbul teljesítő országok.

Mostanra többen jönnek haza, mint ahányan elmennek

– tette hozzá.

Kiemelte,

a gazdasági, foglalkoztatottsági és bérnövekedési adatok alapján az elmúlt száz év legjobb évtizede áll mögöttünk.

Vita a családtámogatási rendszerről 

Helyesnek nevezte Hiller István, hogy a kormány foglalkozik a családi otthonteremtési kedvezménnyel. Az ellenzéki politikus szerint Magyarországon lakhatási válság van, 2010-2020 között drámaian nőtt a lakások ára, ezért helyes, hogy a kormány otthonteremtési kedvezménnyel próbálkozik

A cél, hogy szülessen több gyerek és a családok éljenek megfeleő körülmények között, de kétharmadában olyan családok vették fel a csokot, akiknek már volt gyermekük és nem vállaltak újabb gyermeket, egyharmad rész úgy vette fel, hogy vállal gyermeket, de a születések száma az elmúlt egy évben csökkent, 509 gyermekkel született kevesebb 2021 júliusában, mint 2020 júliusában, ez nem Fidesz és nem MSZP-probléma, aki valóban nemzetben gondolkodik – tette hozzá.

Kiemelte, ha az ellenzék kormányra kerül, ő azt a javaslatot kívánja tenni, hogy

a csokot ne töröljék el, de lehetővé kell tenni olyanok számára, akik több kitétel miatt nem tudják igénybe venni.

Ez a rendszer jó a közép gazdagoknak, nagyon jó a gazdagoknak, de nem segíti a szegényeket, módosítani kell, nem pedig eltörölni – jelentette ki a szocialista politikus.

Gulyás Gergely szerint pozitív fordulat történt a születések számában, mivel 1,2-ről 1,5-re nőtt a termékenységi ráta az elmúlt 11 évben. Kiemelte, Magyarországnak 2 fölötti mutatóval kell rendelkeznie.

A tárcavezető közlése szerint jó az a családpolitika, ami GDP arányosan Európában az uniós országai közül a legtöbb pénzt költi családtámogatásra.

A miniszter nem ért egyet azzal a megállapítással, hogy szociális alapon ne lenne helyes a gyakorlat.

Ezek limitált támogatások, ha az összes támogatási formát egymás mellé teszem, akkor ma egy fiatal család 35 millió forint vissza nem térítendő támogatást, illetve kedvezményes hitelt kaphat egy összegben, összesen, ez pont azoknak segít, akik nem százmilliós házakat vesznek

– fejtette ki Gulyás Gergely.

A kormánypárti politikus a csokot egy jól kigondolt, jó rendszernek nevezte és úgy véli, ahhoz hozzányúlni veszélyes.

Ma egy fiatal család 35 millió forintot kaphat, és ebből vidéken családi házat lehet venni, tehát a szegényeket is segíti a mostani rendszer

– tette hozzá.

A Miniszterelnökség vezetője szerint nem tekinthető hitelesnek Hiller kijelentése azzal kapcsolatban, hogy megtartanák a csokot, mivel korábban tettek már ilyen kijelentéseket, mégis 2002 után eltörölték a családtámogatási rendszert.

Még idén jelentős támogatást kap a felsőoktatás

Az egyetemek még az idén jelentős, több száz milliárdos részét megkapják a korábban számukra ígért 1200 milliárd forintnak, a működési forrásaikat pedig már a következő évtől csaknem 90 százalékkal növeli a kormányzat - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely kijelentette, a kormány minden korábbi állítását betartja a felsőoktatás többletforrásait érintően, azzal pedig szerinte jobban járnak az egyetemek, hogy ezt nem uniós forrásból kapják, mert annak bonyolultabb lenne az elszámolása.

Kijelentette azt is: az egyetemek továbbra is köztulajdonban vannak, csak közcélt szolgálhatnak.

Az MSZP választmányi elnöke a feudalizmushoz hasonlította a felsőoktatás alapítványokba szervezését, mert csupán az azokat irányító kuratóriumok dönthetnek a saját megváltoztatásukról.

A teljes vita:

HírTV - Origo - MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!