2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Belföld

Elvehetik a budaörsi rendelő engedélyét

„Az asszisztensek a műtétek között úgy járnak ki dohányozni, hogy még cipőt sem váltanak, a fertőző, például influenzás betegek együtt utazhatnak a liftben a frissen műtöttel”. A budaörsi rendelő egynapos sebészetének működése ügyében eljárás indul a „hiányosságok” miatt. Részleteket a hivatal egyelőre nem közölt, a Magyar Hírlap által megismert levél azonban riasztó képet fest a higiéniás körülményekről.

  • Elvehetik a budaörsi rendelő engedélyét

Eljárást indít az Érdi Járási Hivatal a fertőzéseket okozó budaörsi szakrendelő, egynapos szemészeti sebészet működési engedélyének ügyében – tájékoztatta a Pest Megyei Kormányhivatal tegnap az MTI-t.

A Budaörsi Egészségügyi Központban történt decemberi szürkehályogműtétek során kialakult fertőzéses megbetegedések miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által felkért három országos szakfelügyelő vizsgálta az intézményben zajló szemészeti ellátás körülményeit, és további hiányosságokat tártak fel, ezért az Érdi Járási Hivatal az egynapos szemészeti sebészet működési engedélye ügyében eljárást indít. A fővárosi kormányhivatal korábban azt közölte, hogy a fertőzéseket a közegészségügyi-járványügyi előírások be nem tartása okozta, és a hiányosságok miatt ötmillió forint egészségügyi bírságot szabott ki. Amint arról beszámoltunk, a rendelőben december 12-én huszonkét szürkehályog-műtétet hajtottak végre, ezután tizenkét beteget kellett újraoperálni a Szent János Kórházban, ám egyikük így is megvakult, a többiek pedig súlyos látáskárosodást szenvedtek. A magánrendelő csupán január másodikán tett közzé honlapján egy tájékoztatót, ebben az áll: a szövődmények valószínűsített oka, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénéset. Kiderült, a szem belső gyulladását Enterococcus faecalis, azaz fekáliából származó kórokozó idézte elő. Az Indexnek nyilatkozó egyik beteg arról beszélt, a rendelőben futószalagon operálták az embereket, egyszerre ketten voltak bent a műtőben, két páciens között szerinte nem is volt megfelelően sterilizálva a helyiség.

Egy, az intézményhez „közel álló” személynek a Magyar Hírlap birtokába került levele további, súlyos állításokat tartalmaz. Szerinte a fertőző, például influenzás betegek együtt utazhatnak a liftben a frissen műtöttel, s gyakran ugyanebben a liftben közlekedik Zsákai Zoltán, az üzemeltető Jump Cosulting Kft. ügyvezetője is a kutyájával. A veszélyes hulladékokat is sokszor szabálytalanul tárolják szerinte. Azt állítja, hogy a dolgozók nagy része két műtét között rendszeresen a parkolóban dohányzik, abban az öltözékben, amiben a műtétek asszisztálásakor vesznek részt, még cipőt sem váltanak. A szürkehályog műtéti előkészítését végző asszisztens gumikesztyű nélkül, ugyanazzal az eszközzel csepegteti végig az ott várakozó betegek szemét – sorolja a levélíró. Két munkatárs, állítása szerint, nem rendelkezik az általa betöltött munkakörhöz szükséges iskolai végzettséggel.

Az állításokat elküldtük a Budaörsi Egészségügyi Központnak, válaszukban azonban nem cáfolták tételesen azokat, hanem közölték: „információik tendenciózusak, és a tények meghamisításán alapulnak, feltételezhető céljuk a központ lejáratása, a gyógyulást kereső betegek bizalmának megrendítése. A rosszindulatú rágalmakat cáfoljuk. Intézményünk működését az NNK folyamatosan ellenőrzi. Ez különösen igaz Egynapos Sebészeti Részlegünkre, ahol az NNK engedélyével és felügyelete mellett jó körülmények között, elismert szakemberek közreműködésével 2004 óta kilenc szakmában több tízezer különböző nappali sebészeti beavatkozást hajtottunk végre komplikációmentesen, kiváló betegbiztonsági mutatókkal.” Hozzátették, az NNK mostani vizsgálata során maradéktalanul együttműködtünk, megállapításait elfogadtuk, a munka folytatásának feltételeként előírt intézkedéseket végrehajtottuk.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Büszke lehet Európai Parlamenti munkájára a magyar baloldal?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!