2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

Eltűnik a Marx-szobor a Corvinusból

55 év után eltűnik a Marx-szobor a Corvinus Egyetem aulájából. A filozófus szobra egy történeti kiállításra kerül. Rétvári Bence, a KDNP alelnöke még januárban nyílt levélben fordult az intézmény vezetéséhez azzal, hogy távolítsák el az aulából Marx szobrát. Kérését azzal indokolta, hogy a filozófus osztályharcos és fajgyűlölő nézeteket vallott, amelyek később a 20. század diktatúráinak szolgáltak alapul.

Az egyetemtörténeti kiállításra kerül az 1959-ben felállított Marx-szobor a közgáz aulájából. „A diskurzus nem a Marx-szoborról szól, hanem a Corvinus Egyetemről és a Corvinus Egyetemnek az identitásáról. Jelesül arról, hogy idén tíz éve, hogy az egyetem ezt a nevet viseli” – mondta Rostoványi Zsolt, a Corvinus Egyetem rektora.

Az intézmény a Corvinus-szimbolika megjelenítésére pályázatot írnak ki. „Nem kizárt természetesen Mátyás király sem, de nem kizárt a Corvina, és nem kizárt valamilyen áttételes módon a humanizmusnak, a reneszánsznak a megjelenítése, megtestesítése, hiszen az egyetem maga az egy szellemi műhely, ahol a legkülönbözőbb véleményeknek, nézeteknek van helye, s amelyik ugye nem fordul szembe saját történelmi múltjával, de a jelenét és a jövőjét nézi elsősorban” – tette hozzá Rostoványi Zsolt.

A szobor eltávolítását a KDNP alelnöke kezdeményezte az év elején. Rétvári Bence szerint akkor kellett volna eltűnnie Marx Károly szobrának az egyetem aulájából, amikor 25 évvel ezelőtt a Közgáz nevéből is kikerült. „A rendszerváltás kicsit megkésett lezárásának ez is egy szimbolikus része. Hiszen azoknak állítunk szobrot, akiket példaképként tudunk állítani egymás elé. Marxot a maga kommunista, osztályharcos és szélsőséges fajgyűlölő eszméivel nem lehet példaként állítani, bármennyire is mellette ott van a közgazdaságtanban végzett igen mély, és sokak által tisztelt munkája. Azokban az országokban viszont, ahol a gyakorlatban is kipróbálták az ő eszméit, ott mindenhol – Latin-Amerikában is, Európában és Ázsiában – mindenhol diktatúra lett belőle” – mondta Rétvári Bence.


A kereszténydemokraták Marx Károly antiszemitizmusára is hivatkoznak. A filozófus a Zsidókérdéshez című művében a következőket írta: „Mi a zsidóság világi alapja? A gyakorlati szükséglet, a haszonlesés. Mi a zsidó világi kultusza? A kufárkodás. Mi a világi istene? A pénz. Nos hát! A kufárkodás és a pénz, tehát a gyakorlati, igazi zsidóság alól való emancipáció volna korunk önemancipációja.”

Az a liberális-baloldali értelmiségi kör, amely a zsidó lakosság érzékenységére hivatkozva a német megszállási emlékmű lerombolására szólított fel, viszont szemet huny Marx egyértelmű antiszemitizmusa fölött. Marx Károly szobrának eltávolítása ellen foglalt állást ugyanis Magyar Fruzsina, a német megszállási emlékmű elleni tiltakozó akció egyik vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!