2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

„Elsődlegesen nem magyar, hanem kommunista volt”

1918. november 24-én megalakul a Kommunisták Magyarországi Pártja. Már nevében is utal rá, hogy a proletariátus világforradalmának helyi lerakata csupán. 1919. márciusától Kun Béla irányítás alatt 133 napon keresztül a kommunisták sajátítják ki a hatalmat. Eredménye a vörös terror, az államosítás és a társadalom ideológiai átnevelése. A bolsevik párt 100 évvel ezelőtti fellépése óta jelen van a progresszió illúziója, az egyenlőség követelése és a megvalósítás akár erőszakos útja. A kommunizmus árnyéka, a kérlelhetetlen haladás hite, és a radikális utópiák kísértése ma is közöttünk él. Az értelmiség terrorizmusa, avagy mikor józanodunk már ki?

  • „Elsődlegesen nem magyar, hanem kommunista volt”

Navracsics Tibor az MSZP az, amely – közvetve – de jogutódjának vallja magát egy totalitárius mozgalomnak. Az az ELTE akkori egyetemi docense szerint 100 évvel ezelőtt a Kommunisták Magyarországi Pártja (KMP) egy olyan mozgalom részeként jött létre, amely totalitárius célokat és módszereket vallott magáénak. „Elsődlegesen nem is magyar, hanem kommunista volt” – mondta Navracsics, utalva arra, hogy a névben a magyarországi szónak inkább földrajzi vonzata van.

Pesti Sándor azt mondta: a magyarországi bolsevizmus, a magyarországi szélsőbaloldal első politikai pártja a Kommunisták Magyarországi Pártja. 1919 március 21-én a Szociáldemokrata Párt egyesült a KMP-vel. A pártegyesülés Kun Béla börtönben írt memorandumát vette szellemi alapul, egy kommunista, marxista program alapján történt az egyesülés és jött létre a Magyarországi Szocialista Párt. „Innen datálható Magyarországon a szélsőbaloldali diktatúrák hatalmon lévő működése” – monda Pesti Sándor, hozzátéve: noha ez csak 133 napig tartott, de az a második világháborút követően kibontakozó kommunista diktatúra, illetve a Magyar Dolgozók Pártja és annak utódjaként az MSZMP már közvetlenül az MSZP jogelődjének tekinthető.

A beszélgetést 2008-ban rögzítették.

Tekintse meg a teljes műsort:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!