2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Belföld

Milliárdos áfacsalás: előzetesbe került a házaspár

Előzetes letartóztatásba került az a szegedi házaspár, akiket milliárdos áfacsalással gyanúsított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A szegedi könyvelő és férje irányítása alatt álló szerb cégek étolajat, cukrot és húsipari termékeket importáltak Horvátországból és Szlovákiából. Az árut körbeszámlázással átadták az áruházláncoknak, az áfát pedig zsebre rakták.

A nemzetgazdasági miniszter hétfőn a parlamentben cáfolta, hogy a hatóságok nem tesznek semmit a hazai korrupciós ügyek felderítésére. Varga Mihály szerint például az amerikai kötődésű étolajgyártó vállalatnál, a Bunge-nél évek óta nyomoznak. Az adóhatósági vizsgálatot a tárca államtitkára is megerősítette szerda este Magyarország élőben című műsorunkban. Tállai András azt mondta: a kitiltási üggyel kapcsolatba hozott gabonapiaci óriáscég érintett lehet az áfacsalásokban. – Úgy gondolom, ennek van alapja, ezt maga a miniszterelnök úr is megerősítette, de azt is, hogy ennek az érintett cégnek más országokban is van problémája az adózással, hiszen Argentínában több mint 400 millió dollárt követelnek rajta. A feljelentő abba a helyzetbe került, hogy bizony róla is elképzelhető, sőt bizonyos, hogy ő is benne van ezekben a csalásokban – mondta Tállai András.


A Bunge ügyvezető igazgatója Andrzej Rózycki viszont azt állítja: miközben cégük fizeti az egyik legtöbb adót Magyarországon, áfabefizetéssel kapcsolatban nincs folyamatban lévő eljárás velük szemben. „Soha nem tartóztatták le egyetlen alkalmazottunkat se,, és nincs információnk olyan alkalmazottról sem, akit bármilyen bűncselekménnyel vagy adócsalással gyanúsítanának. De lenne még egy megjegyzésem: nem akarunk nagy figyelmet magunkra vonni, és nem akarjuk kommentálni a sajtóban megjelent feltételezéseket. Nagyon tisztelem a médiát, de szeretném leszögezni, hogy nem a legjobb dolog az internetről szerzett információk alapján állításokat megfogalmazni a cégünkről” – fogalmazott az ügyvezető igazgató. Azt azonban nem cáfolta a Hír TV-nek, hogy Argentínában hasonló ügy miatt vizsgálat folyik a Bunge ellen. „Nagyon kevés információ áll rendelkezésemre az argentínai vizsgálattal kapcsolatban. Annyit tudok, hogy egy elég általános dolog miatt – bizonyos jogszabályokkal kapcsolatban – pereskedés folyik a kormány és a cég között, ami az adótörvények eltérő értelmezéséből fakad” – tette hozzá.

Közben itthon milliárdos áfacsalással gyanúsított házaspárt fogott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A szegedi könyvelőnő és férje által irányított szerb cégvezetők étolajat, cukrot és húsipari termékeket importáltak Horvátországból és Szlovákiából. „Az áfa nélkül beszerzett terméket több cégen keresztül átfuttatva, már áfával növelt áron kiskereskedelmi láncoknak és élelmiszer-ipari cégeknek, nagykereskedőknek adták tovább” – nyilatkozta Sárközy Alexandra, a NAV szóvivője.

A házaspárt tíz hónapos nyomozás után állították elő, elfogásukkor a hatóságok három kamion cukrot és egy kamion étolajat is lefoglaltak. A Hír Televízió megtalálta az érintett céget is.

– Igen, tessék, Puskás Erzsébet vagyok” – mondta a Mazeppa Kft. egyik alkalmazottja.
R.: – Császár Attila vagyok a Hír TV-től és Uhrin Piroskát keresném.
– Uhrin Piroskát nem tudom adni sajnos.
R.: – Hol van a kolléganője?
– …házon kívül van, nem tudom, mikor lesz…
R.: – Azt meg tudja erősíteni, hogy áfacsalás miatt letartóztatta a NAV?
– ...(kinyomta a telefont)

H. Tibor édesanyja azt állítja, fiát már két hete őrizetbe vették a pénzügyi nyomozók.



R.: – Mivel gyanúsítják?
– …„semmit nem mondtak nekem, semmit a világon nem mondanak” – nyilatkozta az édesanya.
R.: – És a feleségét is letartóztatták?
– Azt is.
R.: – Áfacsalás lehet az ügy hátterében?
– Hát, ilyet mondanak.
R.: – És mivel foglalkozott a fia?
– Üzletkötő volt.
R.: – Gabonatermékekkel?
– Igen, igen.

Az észak-alföldi régióban három év alatt ez a 24. olyan körbeszámlázós technikával dolgozó bűnözői csoport, melyet leleplezett a NAV.

Obama támogatta a társaságot

A Magyar Nemzet közben arról írt, hogy az Egyesült Államok legmagasabb politikai vezetésével is jó kapcsolatokat ápolnak az adócsalás gyanújába keveredett amerikai óriáscégek. A lap úgy tudja, Barack Obama amerikai elnök 2006-ban még szenátorként személyesen támogatta a Bunge étolajat forgalmazó társaságot. A magyar adóhatóságok látókörébe került másik amerikai vállalat, a Glencore alapítója ellen adócsalás miatt pedig még Bill Clinton hivatali ideje alatt emeltek vádat. A Bunge, a Glencore és a Cargill a hatalmas összegű visszaigényelt áfa és a beszállítói láncuk kockázata miatt került a NAV látókörébe.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!