2021. január 21.,
csütörtök, Ágnes napja

Elnéptelenedik a bulinegyed a járvány miatt

2020. március 17., kedd 18:38

Közép-Európa egyik legnagyobb bulinegyedében, a budapesti 7. kerületben is bezártak a szórakozóhelyek. A városrész szokatlanul csendes. A belvárosban nem csak az éjszakai életnek vetett véget a járvány, eltűntek a turisták, nincs kereslet a kiadó lakások iránt. Ez pedig jelentős árcsökkenést is hozhat az ingatlanpiacon.

 

Csak néhány járókelő sétál a bulinegyed utcáin. Ez a délutáni órákban nem meglepő, azonban mostantól az éjszakai élet is csendesebb lesz. Ennek ezúttal nem egy csendrendelet, hanem a koronavírus-járvány az oka.

Egy belvárosi kocsmában például a szavatossági idejük szerint állították sorrendbe az italokat, arra készülnek hogy hónapokig zárva kell tartaniuk. A beszállítókkal is egyeztetnek, és amit lehet visszaküldenek a gyártóhoz.

Nem csak a szórakozóhelyeket, de a szállásadókat is nehéz helyzetbe hozta a járvány. Mivel a turizmus teljesen visszaesett, most nem tudják kinek kiadni lakásaikat. Ezt a szállást éjszakánként hatvanezer forintért szokták kivenni, most már nincsen rá kereslet.

Tulajdonképpen ez az időszak olyan, mint a jégkorszak. Megfagyott a piac, az a mozgás ami van, az a lemondásoknak a kezelése és adminisztrálása, nem érkeznek új foglalások, arra számítunk hogy a március, április és május hónap is teljesen üres lesz ebben a szegmensben

- mondta Schumiczky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke. 

Az apartmankiadókat sújtó helyzet már most látszik az ingatlanpiacon. Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a tulajdonosok most megpróbálnak hosszú távú bérlőket keresni. Ezzel pedig elárasztják a piacot a lakásaikkal.

Kihasználatlanul állnak most ezek a lakások, és nagyon sok ingatlantulajdonos döntött úgy, hogy a rövidtávú lakáskiadás helyett hosszú távon albérlet, vagy hosszú távon kiadó lakás formájában hasznosítja ezeket az ingatlanokat. Ennek következtében bővült az albérletkínálat, és mivel alapvetően kevesen érdeklődnek eladó és kiadó lakások iránt is, akár 10-20 százalékkal is, mint 3 héttel ezelőtt, ezért az árak is csökkenő tendenciát mutatnak

-  fogalmazott az Ingatan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László. 

Balogh László hozzátette: az árak tekintetében a belvárosi lakáspiac érezheti meg legjobban ezt az árcsökkenést, azonban ez magával húzhatja a külső kerületekben található lakások bérleti díjait.

HírTV